Vrouwen 1 strijdend langs RCL

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken gingen de meiden van FC Rijnvogels moegestreden, maar met een prachtig gevoel van trots ter aarde. Het was gelukt, met gedurfd spel was hoofdklasser RCL naar de achtergrond gedrongen. Geen misselijke ploeg, als je alle versterkingen op een rij zet met ervaring in de top van het vrouwenvoetbal binnen en zelfs buiten de landsgrenzen. De drive die Rijnvogels heeft en het feit dat het zich kan optrekken aan tegenstanders is ongekend. Er waren kansen over en weer, beide ploegen hadden meer kunnen scoren, maar uiteindelijk boekte Rijnvogels een verdiende 0-1 overwinning in het hol van de leeuw.

Het is in dit soort wedstrijden zaak om je in de wedstrijd te laten knokken en dan te durven voetballen waar mogelijk. Rijnvogels was brutaal en wilde de tegenstander zo snel mogelijk afjagen. De thuisploeg maar daarbij vooral de lange bal hanteren. Waarbij de aanvallen van de thuisploeg vaak onschadelijk werden gemaakt door Lisan Kranenburg, Anique van der Klaauw, Jaclyn Leiwakabessy, Anna Parlevliet en natuurlijk Laura Kuijt was het Rijnvogels dat iets meer het spel over de grond probeerde te maken. Daar moet de ploeg nog een stap in maken, maar de spelbedoeling was goed en gedurfd. De aanvallen van Rijnvogels waren iets gecontroleerder en na twaalf minuten spelen dook Louise Sloos op aan de rand van het zestien meter gebied. Haar schot in de lange hoek viel op de deklat, maar Mirjam Gerling was er als de kippen bij om de rebound binnen te werken. Een snelle voorsprong op sportpark De Bloemerd. Na de goal een fase waarin Rijnvogels een aantal keurige aanvallen op de mat legde. Zo werd Nikki Krayenoord via Anouschka Wolvers en Tirza Kromhout alleen voor de keeper gezet, maar helaas was de keepster een fractie eerder bij de bal. Ook werd er voor gezorgd dat de tegenstander constant onder druk werden gezet en dus geen moment van rust hadden. Onder andere Claudia Owel deed dit in de eerste helft heel goed. Naar mate de theetijd dichterbij kwam ging het veldspel iets achteruit en kon RCL wat meer gaan aanvallen. Laura Kuijt moest een paar keer goed optreden, maar dat is de goalie wel toevertrouwd.

Na rust moest RCL toch echt wat gaan forceren, maar daar had Rijnvogels goed de smiezen in. Na een snelle bal verovering had Claudia Owel de beslissing op haar voet en haar inzet ging wel langs de keeper, maar spatte uiteen op de paal. Doordat RCL vaak de lange bal hanteerde en Rijnvogels dit zoveel mogelijk probeerde te voorkomen werd het een ware slijtageslag in de tweede helft. Maar dan zie je de grote kracht van dit elftal terug. Rijnvogels lijkt niet alleen over een tweede, maar ook over een derde en soms een vierde adem te beschikken. Onze meiden zijn super fit en zijn een ware vechtmachine aan het worden en RCL had daar grote moeite mee. Als er dan ook nog geprobeerd wordt om waar het kan er voetballend onderuit te komen is het voor de mensen aan de kant genieten. Na rust mochten Sandra Owel, Emma Heemrood en Roos Buckert invallen en ook zij haalden allemaal een dikke voldoende. In de slotfase liep Rijnvogels op haar laatste benen en perste RCL er nog een slotoffensief uit. De Leiderdorpse formatie had één of twee keer de gelijkmaker op de slof, maar telkens was het Laura Kuijt die daar een keurig antwoord op had. Na zeven minuten blessuretijd klonk het verlossende fluitje van de goed leidende scheidsrechter als muziek in de oren.

Deze overwinning biedt perspectief voor het halen van de volgende ronde. Vorig seizoen verloor Rijnvogels nog met 2-3 van RCL en nu wint het verdiend op bezoek in Leiderdorp. Een fantastische prestatie en geheel op eigen kracht afgedwongen. Het is nu tijd voor herstel, want aanstaande woensdag staat er weer een mega klus op het programma. De top van Nederland komt op bezoek uit Sassenheim. Ter Leede won gisteren met maar liefst 11-0 van WVC en is dus de gedoodverfde favoriet voor de poulewinst. Rijnvogels zit vol vertrouwen en gaat haar huid weer duur verkopen.