Vrouwen 1 komt matige start niet meer te boven

Tegen de top in de hoofdklasse is 90 minuten concentratie vereist en daar ging het in het eerste kwartier bij Rijnvogels even flink mis in en tegen Heerenveen. De rode loper werd helemaal uitgerold en na twaalf minuten keken onze meiden al tegen een 2-0 achterstand aan. Daarna herpakte Rijnvogels zich, maar kon geen vuist maken en dus hadden de beloften van SC Heerenveen een tamelijk gemakkelijke middag.

Onder de rook van Abe Lenstra stadion was het een mooie bevestiging dat Rijnvogels hard aan de weg timmert. Omkleden in dezelfde gang als Heerenveen en PSV O17, waar Mark van Bommel de trainer is en spelen tegen en beloftenteam van een club uit de eredivisie. Waar we drie jaar geleden nog regelmatig op een bijveld speelden in de 2e klasse staan we nu op een prachtig podium. Rijnvogels moet elke minuut van de wedstrijd geconcentreerd zijn en met het mes tussen de tanden spelen. Als dat niet gebeurd kan het snel mis gaan. De eerste twaalf minuten en vijf minuten voor rust zijn daar een voorbeeld van en dan sta je plotsklaps met 4-0 achter bij de thee. Tussen de tiende en veertigste minuut voor rust komt Rijnvogels goed mee en krijgt het vier goede mogelijkheden via tweemaal Tirza Kromhout, Bente Boogaard en Sandra Owel. Helaas telt het alleen als de bal in het net ploft en dus ging de thuisploeg met een ietwat geflatteerde voorsprong de rust in.

In de onderbreking zijn de koppen bij elkaar gestoken en zag het meegereisde publiek in ieder geval een Rijnvogels met een over mijn lijk mentaliteit. Invaller Danique van Leeuwen was direct na rust met een schotkans in het zestien meter gebied dichtbij een goal. Had mooi geweest, debuteren en gelijk scoren maar dat zat er helaas niet in deze middag. De rest van de tweede helft waren er nauwelijks kansen meer voor beide ploegen. Jong Heerenveen kon de bal langer in de ploeg houden dan Rijnvogels, maar de Katwijkers knokten voor wat ze waard waren en dat leverde een mooie les op. Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest. Er werd één klein kansje weggegeven en die zat er dan ook gelijk weer in en het verschil was vijf. Daarna werd met een makkelijk gegeven penalty van de arbiter, die zo goed als alles in het voordeel van Heerenveen besliste deze middag, door de beloften gemist.

Dit had niet gehoeven, een geflatteerde 5-0 verliespartij tegen de koploper van de hoofdklasse. Ons vlaggenschip moet leren van dit soort wedstrijden. Volgende week een uiterst belangrijke wedstrijd tegen VIOD. Wil Rijnvogels zich definitief in de middenmoot nestelen dat zal er een resultaat behaald moeten worden tegen de Friezen. Het programma in de zevende speelronde van dit seizoen geeft bij het behalen van punten een goed perspectief. Uithalen, het hoofd koel houden, deze week tijdens de training de puntjes op de i zetten en volgende week in eigen huis weer vlammen. Gaat goed komen!

Meer foto’s: Jong Heerenveen – FC Rijnvogels VR1