Vrouwen 1 knokt zich naar prachtige overwinning

Het blijft altijd de vraag hoe de eerste officiële wedstrijd van het seizoen gaat verlopen. Oefenpotjes zijn leuk, als is het lastig om in de buurt de juiste weerstand te vinden in de vorm van een team wat niet bij ons vlaggenschip in de competitie zit, maar als het om de knikkers gaat zit er toch altijd wat meer druk en spanning op. En dan ook nog een derby spelen, op natuurgras, in warme omstandigheden en met twee teams die niet vies zijn van het fysieke duel maakte deze middag tot een mooi schouwspel. Waar RCL vanaf de start iets meer het initiatief had op de helft van de Katwijkers, kantelde het duel langzaam maar zeker in het voordeel van de vandaag in het blauw-zwart getooide Rijnvogels.

Vanaf minuut één was het bikkelen geblazen voor beide teams. Een zakelijk welkom voor Rijnvogels in de top van voetbalpiramide, maar wel een hele leerzame. Van je af bijten, strijden tot je erbij neer valt en je in de wedstrijd knokken. Je moet je wapenen tegen deze sterke teams en daar is RCL geen uitzondering van. Met name de rechterkant werd gezocht door de Leiderdorpers, maar op een enkele mogelijkheid na kwam Rijnvogels redelijk goed door de beginfase heen. En als de bal dan het zestien meter gebied van de Katwijkers in vloog, dan was nieuwbakken keepster Wendel van Riemsdijk samen met haar defensie een betrouwbare post.

Je moet ook in dit soort wedstrijden durven te voetballen en dat is waar Rijnvogels vanaf het eerste fluitsignaal nog een stapje in moet maken. In de loop van de wedstrijd ging dat gelukkig steeds beter en dat leverde ook een kansje op voor Claudia Owel. Helaas was haar inzet te zacht om een goal te forceren.

De thee smaakte best goed voor de bezoekers, aan de bal moest het beter maar er werd gestreden voor elke meter grond op sportpark De Bloemerd en dat is altijd een eerste vereiste op dit niveau. Wat voor de rust al beetje bij beetje zichtbaar werd, kwam in de tweede helft tot volle wasdom. Rijnvogels dwong RCL steeds meer tot fouten door op geweldige wijze pressie te geven op het gebied waar de bal was. Dat is waar Rijnvogels elke minuut van de training mee bezig is en het is mooi om te zien dat de groep zo vroeg in het seizoen daarin al een stap heeft gemaakt. Fouten afdwingen op de helft van de tegenstander en uiteindelijk leverde dat doelpunten op. In de 52e minuut was het Louise Sloos die met een geweldige bal Yara Haasnoot aan het werk zette en de centrumspits bleef ijskoud voor de goal van de tegenstander. Een 0-1 voorsprong in het hol van de leeuw en RCL moest gaan komen en dus zou er meer ruimte gaan komen voor de Kooltuin bewoners.

Rijnvogels wisselde aanvallend en kroop zeker niet in haar schulp. Kansen over en weer en met een beetje geluk had Loraine Kuijt haar officiële rentree in het Rijnvogels shirt kunnen bekronen met een goal. Na een lange rush was een polletje haar helaas te machtig waardoor ze niet hard genoeg kon uithalen. In de 78e minuut werd het zelfs 0-2 na bal verovering en een snelle uitval. Het was de ingevallen Tirza Kromhout, nog niet fit genoeg om te starten, die met een keurige boogbal de keepster het nakijken gaf. Rijnvogels op rozen met nog tien minuten op de klok. In een laatste krachtsinspanning wist RCL nog een keer de deklat te raken, maar het was Rijnvogels die na negentig minuten en een beetje de armen moegestreden in de lucht kon steken.

Een prachtige teamprestatie en dat geeft een boost voor de groep zo aan het begin van het seizoen. Het was een echte bekerwedstrijd: spannend, passie en strijd bij beide ploegen, bij vlagen goed voetbal en als het moest bikkelhard. Volgende week speelt Rijnvogels om 12.00 uur thuis tegen de reserves van Saestum, wat haar eerste bekerwedstrijd wist te winnen met 3-2 van SC ’t Gooi. Een ander type tegenstander, maar de inzet en passie van deze wedstrijd zal als basis moeten gelden voor het hele seizoen. Het was een mooie dag voor de afdeling, want ook de andere selectieteams wisten  te winnen en de eerste overwinning ooit op een topklasser gaat bij deze de boeken in. Nu is het zaak om eerst goed te herstellen van de voor velen eerste 90 minuten van het seizoen, daarna hard trainen en voorbereiden op de volgende wedstrijd. Het spel is op de wagen!