Vrouwen 1: Kleine maar zeer terechte overwinning

Op het scorebord slechts 1-0, maar kwalitatief was Rijnvogels twee klassen beter dan haar opponent deze zaterdagmiddag. Tegenstander Rhoon die wegens een ongeluk rond Rotterdam een stuk later op De Kooltuin aankwam, deed in voetballend opzicht vrij weinig en loerde op dat ene kansje wat misschien een puntje zou kunnen opleveren. Dat lukte ze bijna, want net voor rust kreeg Rijnvogels een onterechte penalty tegen. Keepster Laura Kuijt ranselde de bal uit de hoek en halverwege de tweede helft werd Tirza Kromhout het goudhaantje met een geplaatste schuiver in de lange hoek.

Er stond nog een rekening open van de openingswedstrijd toen Rijnvogels door eigen toedoen de punten liet op het sportpark van Rhoon. Na de nederlaag van vorige week tegen DSS bleek het inderdaad zo te zijn wat de trouwe volgers al dachten… Vorige week was een offday en Rijnvogels was gebrand om dit weer recht te zetten. Dat gebeurde ook van meet af aan. Rijnvogels was dominant en kreeg binnen tien minuten drie levensgrote kansen. De steeds sterker en fitter wordende Tirza Kromhout nam haar ploeg in de beginfase op sleeptouw en wist eerst met een vernuftig steekballetje Louise Sloos alleen voor het vijandelijke doel te zetten. Haar inzet werd echter geblokkeerd door de sterke keepster. Daarna liep onze nummer tien slim vrij en kreeg de bal keurig mee en had nu zelf doorgang naar het Rhoonse doel, haar inzet ging echter naast. Nog voordat de tijd op het scorebord in de dubbele cijfers ging was het Louise Sloos die met een inzet vanaf het 16 meter gebied de paal raakte en Claudia Owel vuurde in de rebound een verschrikkelijk harde pegel af maar deze vloog net over.

Helaas geen goal in de beginfase, wat Rijnvogels in het begin van het seizoen nog wel eens opbrak. Nu bleef het wat geduldiger dan eerdere wedstrijden, maar in de eindpass was het spel nog niet helemaal op elkaar afgestemd. Het gevaar bij Rhoon zat hem in de uitstekende rechtsbuiten die acht doelpunten zich één van de beste aanvallers van de competitie mag noemen. Anna Parlevliet heerste op de linkerkant en als zij aan de andere kant opdook wist Lisan Kranenburg haar ook aan banden te leggen. Het was zonde dat Rijnvogels haar aanvallen vaak liet strandden bij de laatste pass want dan had het veel verder kunnen uitlopen deze middag. Een verkeerde pass achterin leidde een tegenaanval van Rhoon in en buiten de zestien werd er aan de noodrem getrokken. Doordat de Rhoonse aanvaller viel in het zestien meter gebied wees de scheidsrechter ondanks ieders ontsteltenis naar de stip. Ondanks dat zijn assistent scheidsrechter er duidelijk beter voor stond maar er zelfs geen overleg kon plaatsvinden, terwijl er aan de andere kant in de eerste helft op elk vlagsignaal gretig werd ingegaan. De boomlange spits plaatste zich achter de bal voor het één tegen één duel met keepster Laura Kuijt en laatstgenoemde maakt haar naam als penaltykiller maar weer eens waar, wist van te voren al waar de bal ging komen en hield haar team op de been. Een mooie opsteker net voor rust, want bij een achterstand had de tweede helft een lastige klus geworden.

Na rust moest Rijnvogels de plooien glad strijken en secuurder zijn in de manier van spelen. Het kwam ver, maar niet ver genoeg doordat het misschien iets te slordig was in de eindfase kon het zichzelf nog niet belonen. Daarnaast werden er verdedigend hele duidelijke afspraken gemaakt over de manier waarop de lange bal van Rhoon verdedigd moest worden en dat werd bijna altijd uitstekend uitgevoerd door het team. Met de van de kazerne teruggekeerde Jannette van Belen in plaats van Mirjam Gerling werd de jacht op doelpunten geopend.

Een uitstekende aanval over rechts had de openingsgoal al op kunnen leveren, maar de sierlijke kopbal van Jannette van Belen mistte iets teveel kracht om het de keeper moeilijk te maken. Aan de hand van de ijzersterk spelende Nikki Krayenoord op het middenveld schakelde de ploeg een tandje bij. Rijnvogels zag goed de ruimtes om aan te vallen en wist daarin keurig te variëren waardoor het spel steeds verplaatst werd. Het duurde tot de 68e minuut toen Anouschka Wolvers de bal voor slingerde en Lisan Kranenburg op reglementaire wijze de doelvrouw het dusdanig moeilijk maakte dat zij de bal weer losliet. Het leder werd goed terug gelegd en Tirza Kromhout vond precies het enig opengelaten gaatje in de lange hoek van de goal. De verdiende voorsprong stond op het bord.

Rhoon zou nu toch wel wat meer willen forceren waardoor er nog meer ruimte kwam voor Rijnvogels. Het tegendeel bleek waarheid. De bezoekers bleven steevast tien meter achter de middenlijn verdedigen waardoor het spel af en toe in een soort van surplace belande. Ons vlaggenschip ging had in het laatste kwartier misschien iets meer op balbezit moeten spelen maar het is ook een compliment dat de ploeg het spel bleef maken en op zoek wilde gaan naar het tweede doelpunt. Vijf minuten voor tijd ging Rhoon dan toch verder vooruit voetballen en wat druk zetten wat één kans opleverde maar de kopbal van dichtbij ging naast. Jannette van Belen had aan de andere kant via de counter een kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar op het moment van schieten werd de bal net geblokt.

Na vijf hele lange minuten blessuretijd maakte de scheidsrechter een einde aan de wedstrijd en dus een verdiende overwinning voor Rijnvogels. Er was maar één ploeg die deze middag wilde voetballen en dus drie punten mocht bijschrijven. Met de zesde seizoensoverwinning staat Rijnvogels na elf wedstrijden nu met 21 punten op de derde plaats in de ranglijst, zes punten achter op Reiger Boys en negen punten op koploper Klarenbeek. Door de overwinning doet Vrouwen 1 nog steeds goed mee in de tweede periode en dat heeft op dit moment de grootste prioriteit. Een goede wedstrijd van Vrouwen 1, waar als het iets vernuftiger was omgegaan met de eindpass er veel meer kansen en dus goals waren gekomen. Volgende week de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar tegen Berkel. De thuiswedstrijd ging onfortuinlijk verloren, dus het zoet der overwinning zal daar dubbel zo goed smaken en het zou een mooie afsluiting zijn van een goede eerste seizoenshelft.