Vrouwen 1 | Derby zege in spektakelstuk

Rijnvogels zegeviert in de slotminuut

Voetbal zoals het bedoelt is voor de neutrale toeschouwer. De derby tussen Rijnvogels en Ter Leede liet zich van haar meeste wrede kant zien voor de gastvrouwen uit Sassenheim en van de mooiste voor FC Rijnvogels. De Katwijkers heersten in het eerste uur van de wedstrijd en het was een raadsel dat het ‘slechts’ op een 3-2 voorsprong stond bij rust, maar in het laatste half uur was het billen knijpen en had het ook content geweest met een puntje. Echter viel het balletje na twee pech wedstrijden eens goed en kaapte het de drie punten in de laatste seconden weg voor de neus van de rood-gelen.

De 22 speelsters binnen de witte kunstlijnen maakten er een prachtig spektakelstuk van, ondanks dat de omstandigheden een beetje troosteloos waren. De derby hoort op het hoofdveld gespeeld te worden en niet op een bijveld waar de wind dwars overheen raast. Gelukkig maakte de wedstrijd alles goed en liet Rijnvogels zich dat het vanaf de start in haar beste pak stak. Het middenveld draaide als nooit te voren en drukte de gastvrouwen ver terug op eigen helft. Het was wachten op de openingstreffer en uiteindelijk was het in de 20e minuut raak. Een heerlijk steekballetje van Wilan Gies Broesterhuizen lanceerde Claudia Owel die met een mooie pegel het houtwerk raakte. Justine Jansen was er als de kippen bij en kopte de rebound tegen de touwen. De honger van Rijnvogels was nog lang niet gestild en door een mooie pass van Lotte Bovy kon de doorgelopen Romy Speelman alleen richting het vijandelijke 16 meter gebied en met haar chocoladebeen liet ze de doelvrouw kansloos. Ter Leede leek kansloos voor de rest van de wedstrijd maar richtte zich op mede door wat hulp van de Katwijkbinders. Twee keer balverlies in de eerste fase van de opbouw en uit het niets stond Ter Leede weer op gelijke hoogte. Vlak voor rust leek de wedstrijd onnodig opnieuw te beginnen maar de bezoekers lieten het er niet bij zitten. De sterk spelende Daphne in ’t Veld vond Kim Zethof die na een mooie rush ongenadig hard de bal in de lange hoek binnen jaagde en haar ploeg weer aan de goede kant van de score wist te krijgen.

Na de thee veranderde het spelbeeld naar mate de tijd verstreek. De ziekenboeg stroomt leeg bij Rijnvogels maar wedstrijdritme is nog in de opbouwende fase. Na een goed uur spelen liet Rijnvogels zich kloppen in de tegenstoot en combineerde Ter Leede zich op fraaie wijze naar de gelijkmaker. Daarna pakte de thuisploeg het initiatief en moest Rijnvogels alle zeilen bij zetten om niet met lege handen naar Katwijk terug te keren. Twee gigantische reddingen van Kaylee Ruitenbeek hielden Rijnvogels in de wedstrijd en richting de slotfase kwamen er weer wat aanvallen op de Sassenheimse helft. Net na de gelijkmaker ging Kitty Susan er al een keer vandoor maar het laatste zetje kon niet gegeven worden, Claudia Owel kwam 1 op 1 met de keeper maar haar inzet werd goed geblokt, de inzet van de ingevallen Dieneke Petersen kende eenzelfde lot en ook Justine Jansen kon 5 minuten voor tijd nog een keer uitrukken. Het leverde nog geen goal op. Toen de kruitdampen al bijna waren opgetrokken en iedereen zich had verzoend met een gelijkspel, ging Romy Speelman nog eens op avontuur, werd ten val gebracht en de vrouwelijke scheidsrechter van dienst wees resoluut naar de stip. Het was Daphne in ’t Veld die haar zenuwen fantastisch in bedwang wist te houden en de keeper van Ter Leede naar de verkeerde hoek stuurde. Direct na de aftrap klonken de laatste fluitsignalen en pakte Rijnvogels op spectaculaire wijze de derbywinst.

Door de overwinning stijgt Rijnvogels op de ranglijst en kan het na twee ongelukkige nederlagen weer omhoog gaan kijken. In een competitie waar iedereen van elkaar wint zijn de mogelijkheden talloos en het is voor de komende weken zaak om daar gebruik van te maken. Volgende week staat er een nieuwe kraker op het programma. Om 17.00 uur wordt er op De Kooltuin afgetrapt tegen DTS Ede. De heenwedstrijd eindigde in een spectaculaire 2-2. Beide teams hebben eigenlijk drie punten nodig om de ambities waar te maken. Eerst nog even nagenieten en dan op naar de volgende wedstrijd.