Nipt, maar toch een driepunter voor het eerste

Eerste met hakken over de ’s-Gravenzandse sloot

De woorden van trainer Jimmy Simons na afloop tijdens een nabeschouwing waren veelzeggend en niet gelogen. ‘Het was in de tweede helft pompen of verzuipen en overleven’. De trainer had ook gezien dat zijn team er in de tweede helft dikwijls niet aan te pas kwam maar desondanks niet verzoop en de magere 0-1 voorsprong met hand en tand verdedigde.

Thuisclub FC ’s-Gravenzande dat met twee nederlagen en nog geen enkele gescoorde treffer deze wedstrijd inging had meer verdiend. Het recht zegeviert niet altijd waarvan actie op het mooiste sportpark van het Westland. In de blessuretijd leek het alsnog een gelijkspel te kunnen forceren maar een vrije trap belandde op miraculeuze wijze (via de paal?) alsnog in de handen van doelman Jeffrey Verkerk. Eigenlijk een van de weinige angstige momenten voor zijn hok en het tekent het gebrek aan schotkracht in de blauw-rode aanvalslinie die niet verder kwam dan enkele afzwaaiers. Mede te danken aan de –ditmaal geheel witte- vogeldefensie die menig aanval vroegtijdig in de kiem wist te smoren.

In de eerste helft die van beide zijden aftastend begon was er sprake van een evenwichtig duel. Met de beste kansen voor de Katwijkers. De eerste waarschuwing deelde Jaap van Duijn uit die met een achterwaartse omhaal doelman Jurrian Jouvenaar echter niet kon verschalken. Toch zou het Van Duijn zijn die de openingstreffer- en naar later zou blijken de enige en beslissende- na ruim een half uur in het vijandelijke nylon zou schuiven. Na een aanval over links tikte Arno Dijkstra slim door naar de vrijstaande Van Duijn die van dichtbij voor het intikken had. De vogels slaagden er echter niet in om nog voor de thee te marge te verruimen zodat het meer onbevangen aan het tweede bedrijf zou kunnen beginnen. Na een corner werd de bal van de doellijn gekopt en een vrije trap van Jaap van Duijn werd door de Westlandse sluitpost knap doch met moeite verwerkt. Aan de overzijde geen bloedstollende momenten en derhalve brak de rust met de 1-0 voorsprong voor de Rijnvogels aan.

De balans die in de eerste helft op het veld in evenwicht was, sloeg na de thee om in het voordeel van de gastheren. Zij waren het meest in balbezit, controleerden grotendeels het duel maar slaagden er niet in om langszij te komen. Een van de spaarzame mogelijkheden om de stand naar 0-2 te tillen werd door de bezoekers onbenut gelaten. Een voorzet van Max van Steen werd door Arno Dijkstra op een haar na gemist en vervolgens was het woord weer aan de thuisclub. Het werd meer spannend dan fraai zeker van Rijnvogelzijde. Bij countermogelijkheden ontbrak de zuivere eindpass en de verdediging met captain Ricardo de Vlugt aan het hoofd had handen vol werk om het naderend onheil in te dammen. Was het vorig seizoen in de blessuretijd een vrije trap die de vogels de das om deed, nu bleef dit hen bespaard. Punten bijtellen en gauw dit optreden vergeten.

FC  Rijnvogels: Verkerk, van den Oever (80: Bakker), de Vlugt, van Heiningen, Kluivers (60: Wijmer), Slegt, Driebergen, van der Stoep, Dijkstra (74; Kabouni), van Steen, van Duijn.