Heren 1 | Nederlaag met opgeheven hoofd

Cambuur na de rust maatje te groot voor FC Rijnvogels

Heel de Rijnvogelfamilie heeft er naar toe geleefd, het treffen met Eredivionist Cambuur.  Was het 6 jaar geleden dat Martijn Bartho in de 89e minuut de Friezen met 1-0 naar de volgende ronde in de KNVB bekercompetitie schoot, nu was het in de 53e minuut al raak voor de mannen uit Leeuwarden. De stille hoop op een mogelijke stunt van de Vogels smolt daarna langzaam weg.

De sfeer was optimaal op het druk bevolkte sportpark De Krom waar om uiteenlopende redenen naar moest worden uitgeweken. Met dank aan zustervereniging v.v. Katwijk. De Krom was voor een avondje voor de Vogels met een zeer grote aanhang die zich liet gelden. Ondanks de grote support en steun moesten de mannen van trainer Thomas Duivenvoorden uiteindelijk toch het dappere hoofd buigen na een prima eerste helft waarin de Kooltuinboys minimaal de evenknie van de bezoekers waren. Met het bekende verzorgde spel werden zij menigmaal gevaarlijk. Nadat doelman Pim van der Plas met een knappe reactie de openingstreffer voorkwam was het aan de andere kant een vrije trap van Edin Bilbujica die bij de tweede paal ternauwernood werd gemist. De mooiste gelegenheid om de leiding te nemen lag op het hoofd van Tom Bijen die zijn kopbal echter op de lat zag afgeketst.

Het tempo lag hoog en het werd een aantrekkelijk duel waarin de roodzwarte defensie stand hield ook na enkele gevaarlijke hoekschoppen. Het verschil tussen de Eredivisie en de Derde Divisie was nauwelijks merkbaar. Dat werd het wel in het tweede bedrijf waarin Cambuur sterker aandrong, het initiatief nam en door een persoonlijke fout makkelijk door Silvester van der Water aan de leiding kon komen. De individuele klasse en de snelle combinaties van de Friezen kwamen aan het daglicht bij kunstlicht. Ondanks dat de Vogels het goede niveau van de eerste helft niet aan konden tippen bleef het voetballen en zoeken naar een gelijkmaker. Cambuur echter dicteerde.

Jammer dat halverwege de tweede helft ook weer slordig balverlies het gevolg was van de tweede treffer. Razendsnel uitgespeeld en Milan Smit kon binnen tikken en hiermee de kans op een mogelijke stunt van de Katwijkers naar de vergetelheid hielp. Desondanks nog een zeer goede mogelijkheid op de anschlustreffer na een vrije trap van de uitstekende Edin Bilbujica die op een haar na door Leonard de Beste bij de tweede paal werd genist, Geen spannende slotfase derhalve. Trainer Duivenvoorden gunde al zijn wissels nog een paar minuten in de blessuretijd waarin Remco Balk de 0-3 nog mocht binnen tikken en daarmee de eindstand bepaalde.

Al met al een toch wel ingecalculeerde nederlaag maar de Vogels die het hoofd alsnog moesten buigen konden toch met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten waarin dapper en goed werd gestreden. Slotconclusie: leuke pot, zeker ook van Katwijkse zijde maar uiteindelijk toch terecht door Cambuur in haar voordeel beslist.