JO19-1 zet succesvolle eindsprint voort

ASC JO19-1 : FC Rijnvogels JO19-1 1:3 (1:0)

Nadat twee weken geleden kampioen SJZ in Katwijk op een nederlaag is getrakteerd wordt er vandaag ASC in Oegstgeest aan de kant gezet. Met 13 punten uit de laatste 5 wedstrijden en slechts één nederlaag in de tweede helft van de competitie heeft de ploeg van Fred Eijsberg en Ingmar Zwjnenburg een indrukwekkende eindsprint ingezet. Helaas te laat om nog mee te strijden voor de prijzen maar het spel van het team is bij vlagen flitsend en aantrekkelijk wat de trainers zeker veel voldoening geeft.

Dat de JO19-1 van de Rijnvogels daarbij een abonnement op één goede en één minder goede helft lijkt te hebben is één van de onverklaarbare dingen in het voetbal. Ook op deze lentemiddag in Oegstgeest zien de toeschouwers twee totaal verschillende helften. Voor de rust kunnen de vogels geen potten breken en krijgen slechts twee halve kansjes terwijl het na de pauze kansen regent. De vrij strakke wind en de personele veranderingen in de rust zorgen vandaag voor de ommekeer. Waar de concentratie in de eerste 45 minuten en vooral in het begin ver te zoeken was is het team in de tweede helft scherp als een mes en laat geen enkele kans van ASC meer toe.

Maar de start is werkelijk dramatisch: ASC kan in de eerste minuut over links aanvallen en wij verliezen drie duels op rij voordat de midvoor met een rollertje in de lange hoek Julian verrast. En voordat wij echt wakker zijn (de aftrap was om 14.15 uur!) staat het al 1:0. ASC krijgt even later nog een reuzenkans voor de 2:0 maar mist op het nippertje. Aan de onzekerheden achterin draagt voor een deel trouwens ook het veld bij. Wat moet onze tegenstander (en de rest van de vereniging) er naar uitzien om volgend jaar op een strak kunstgrasveld op de nieuwe accommodatie te spelen. De toestand van het huidige veld is echt dramatisch. Niet voor niets waarschuwt de scheids voor de aftrap voor blessures want het is hard, hobbelig en op veel plekken ligt er zand ipv gras. Zelfs onze technisch sterkste spelers Marvin, Bob en Max hebben regelmatig de grootste moeite de bal te controleren.

Enfin, de Rijnvogels komen na een minuut of tien wat beter in de wedstrijd en beginnen voorzichtig aan de eerste aanvalspogingen. De opstelling is op diverse posities aangepast omdat Aron, Feroz, Wesley en Revano afwezig zijn. Drie spelers uit de B1 (Maurits, JP en Jan) staan in de basis, Marvin (zat eerder op de dag op de bank bij het 3e), Niels en Kevin vallen na rust in. Voor de pauze missen wij diepte in ons spel. Tot de zestien van ASC ziet het er af en toe prima uit maar gevaarlijk wordt het bijna nooit. ASC is nog twee keer gevaarlijk bij corners maar kan het voordeel van de wind niet verder uitbuiten.

Zoals gezegd komen na de rust eerst Marvin en Niels (rechts achter) en later Kevin van Milt in de ploeg. En gelijk gaat het los: Marvin wordt al in de eerste vijf minuten twee keer op links vrij gespeeld maar mist verrassend van dichtbij. Bij de derde kans is het echter raak. Marvin bedient Sten die met een knap lobje de keeper verschalkt. De schade uit de eerste helft is in ‘no time’ gerepareerd. En de vogels drukken door. De ene goede aanval volgt de andere op. Na een kwartier zijn de rollen omgedraaid: Sten speelt nu Marvin in de zestien aan, die draait fraai weg bij zijn tegenstander en laat de keeper van dichtbij kansloos. Jan raakt even later met een kopbal na een corner de lat en scoort bij een andere poging bijna voordat twintig minuten voor het einde definitief het doek valt voor ASC. Een kenmerkend doelpunt voor de Rijnvogels van de laatste weken. Het loopwonder Kevin van Duijn (na de pauze ijzersterk op het middenveld) zet op rechts goed door en spelt Joep (die op het middenveld helemaal opbloeit) aan. Joep is een voorbeeld aan onverzettelijkheid en zo wint hij ook het duel met zijn tegenstander en kan in tweede instantie de verlossende1:3 scoren. Wat wilskracht kan doen zou ik maar zeggen. ASC probeert nog een slotoffensief eruit te persen maar onze achterhoede met de sterk ingevallen Niels, Max, Jan en ‘mister sliding’ Gertje (die de pijn van een gekneusde enkel verbijt) zijn hun tegenstanders in bijna alle duels de baas. En als er een steekpasje doorkomt is Julian er als de kippen bij om zich eerder dan een ASC speler op de bal te gooien.

Zo halen wij ook hier drie punten op en komen op gelijke hoogte met ASC. Bij winst volgende week in de laatste wedstrijd uit en tegen Lisse zouden wij alsnog de gedeelte vierde plaats in de competitie bereiken. Een puik prestatie na de teleurstellende eerste competitiehelft. Het was ook vandaag weer regelmatig genieten van prachtige openingen van achteruit (Max, Jan, Marvin) en technisch verfijnd spel. Als voorbeeld van de ontwikkeling van de ploeg in de laatste weken viel mij invaller Kevin van Milt op: niet alleen dat hij voetballend vanaf het eerste moment sterk voor de dag kwam maar hij liet zich ook gelijk verbaal gelden, gaf aanwijzingen, moedigde medespelers aan en ging voorop in de strijd. Zo moet het mannen.

Jammer dat het seizoen bijna afgelopen is en wij pas nu weer de vorm van het begin van het jaar te pakken hebben. Maar iedereen kan in ieder geval met een goed gevoel en trots op de laatste prestaties terugkijken. Zeker als er ook volgende week tegen het fysiek sterke Lisse drie punten worden behaald. Nog één keer volle bak in wat voor Gert, Max, Bob, Kevin vD, Marvin, Feroz en Wesley de allerlaatste wedstrijd als jeugdspeler zal worden. Deze jongens hebben grotendeels sinds de F-jeugd (dus meer dan 10 jaar lang!) alle selectieteams van de Rijnvogels doorlopen en zijn daarbij twee keer (in de D1 en de A1) kampioen geworden. Hopelijk komen volgende week veel supporters mee naar Lisse (aftrap om 13 uur) om deze echte Rijnvogels op een gepaste manier uit te zwaaien en nog één keer van hun kunsten te genieten.