JO19-1 start competitie met kleine zege

Voorschoten ‘97 : FC Rijnvogels JO19-1 0:1 (0:0)

De eerste competitiewedstrijd levert drie punten op voor de Rijnvogels. Pas laat in de wedstrijd zorgt nota bene verdediger Kevin vD met een rake kopbal voor de verlossende treffer. Een moeizame maar uiteindelijk verdiende overwinning in Voorschoten.

De kop is er af. Na drie weken zonder wedstrijd mochten ook de vogels vandaag eindelijk voor de competitie aftrappen. En dat op 5 november! Het blijft een beetje raar. Enfin, met veertien man (alleen Sten was er niet) vertrekt coach Fred naar Voorschoten. In de beker kwamen de ploegen elkaar ook al tegen en trokken de Rijnvogels na een zwakke eerste en een sterke tweede helft aan het langste eind.

Voor de afwisseling spelen wij op ongevaarlijk natuurgras. Fred houdt Feroz, Kevin vD en Gert voor rust op de bank. De wedstrijd is in de eerste fase in evenwicht. Voorschoten heeft er duidelijk voor gekozen om niet in het mes te lopen en speelt met veel mensen achter de bal. Omdat de vogels in de beginfase slordig zijn in de passing is het een rommelig wedstrijd zonder doelkansen. Halverwege de eerste helft verandert het spelbeeld langzamerhand. De Rijnvogels zijn nu veel vaker op de helft van de tegenstander te vinden en de eerste kansjes dienen zich aan. Het stopwoord van de 90 minuten lang druk schreeuwende Voorschoten trainer is “inzakken”. En dat doen zijn spelers dan ook. Voorschoten trekt zich massaal voor de eigen zestien terug en geeft weinig ruimte weg. Veel pogingen van de vogels worden door de achterhoede gekraakt en leveren geen gevaar op. Revano met een mooie boogbal richting de kruising en Aron na een prima individuele actie zijn er nog het dichtst bij de openingstreffer. Maar de sterke keeper van Voorschoten is op zijn post. Voorschoten zet er voor de pauze weinig tegenover. Twee counters zien er even gevaarlijk uit maar Max wint beide duels voordat Julian moet ingrijpen. Zo blijft het bij de brilstand bij rust. Duidelijk is dat de vogels uit een ander vaatje moeten tappen om de verdedigingsmuur van de thuisclub te doorbreken.

Fred verandert daarom de opstelling op meerdere posities en gaat 3-4-3 spelen. Gert en Kevin vD vormen nu samen met Joep de driemans-verdediging, Max schuift door naar het middenveld en Revano gaat op linksbuiten spelen. Helaas levert het in eerste instantie weinig rendement op. In plaats van in een hoog baltempo en met simpele passes Voorschoten uit elkaar te spelen worden individuele acties te ver doorgevoerd en de moeilijke oplossing gezocht. Wij zijn in de eerste 20 minuten na rust ondanks veel balbezit onzorgvuldig in de passing en komen niet meer tot kansen. Voorschoten daarentegen kruipt nu af en toe wel uit zijn schulp en is bij counters een paar keer gevaarlijk. Een knal van randje zestien eindigt halverwege de tweede helft zelfs op de lat. Het wordt tijd voor een slotoffensief van de roodwitten uit Katwijk. De vogels laten nu zien dat ze hier voor de volle winst gaan en zetten nogmaals aan. Na een snelle aanval kan Marvin afdrukken maar weer keert de keeper het goed geplaatste schot. Ten koste van een corner. Die wordt tot ergernis van onze lange mensen in de zestien kort genomen en levert niets op. Gelukkig krijgt Marvin even later een herkansing en brengt de bal nu wel perfect voor. Kevin vD komt goed voor zijn man en kopt de bal hard binnen. Eindelijk de bevrijdende 0:1. Nog 15 minuten en Voorschoten moet nu schakelen en naar voren spelen. Ze proberen ook gelijk druk te zetten en nemen het initiatief over maar tot uitgespeelde kansen leidt het niet meer. In de slotminuut Julian moet nog een keer optreden na een kopbal maar dan zijn de 90 minuten vol en houdt de prima leidende scheidsrechter het voor gezien.

Een moeizame overwinning voor de Rijnvogels die vandaag het goede ritme van de laatste bekerwedstrijden nog niet te pakken hadden. Volgende week de tweede speelronde tegen Ter Leede JO19-2. Aftrap op de Kooltuin is om 12 uur.