JO19-1 met ‘Duitse overwinning’

FC Rijnvogels JO19-1 : ASC JO19-1 3:2 (2:0)

Na twee totaal verschillende helften slepen de Rijnvogels in de ‘dying seconds’ een gelukkige overwinning uit het vuur. De mislukte tweede helft geeft eindelijk geen recht op de zege maar toch voelt het heerlijk als je met de allerlaatste aanval de teleurstelling van de gelijkmaker kan wegspoelen en de drie punten op de Kooltuin blijven.

Net als vorige week staan Ingmar en Gerbrand als coaches langs de kant. De vogels (met Tom, Max en Nordin op de bank) beginnen tegen het altijd lastige ASC daar waar ze afgelopen week tegen UVS mee zijn gestopt: namelijk met goed combinatiespel en snelle aanvallen. Al na drie minuten wordt Marvin op links weggestuurd en kan tot in de zestien doorlopen. De goalie van ASC ligt echter in de weg en voorkomt de vroege openingstreffer. De verdiende 1:0 valt een kwartier later alsnog als uitblinker Revano na een van zijn rushes Sten op randje zestien vrijspeelt en diens geplaatst schot de ASC keeper te machtig is. Onze linksback Revano staat ook aan de basis van de bijna logische 2:0 als hij deze keer Marvin bediend die de laatste man van ASC makkelijk uitspeelt en ook de keeper kansloos laat. In alle linies zijn de Rijnvogels de meerdere van ASC. Wij winnen de meeste duels, geven behalve een vrije rap (op de lat) geen kansen weg en bouwen onze aanvallen van achteren rustig via de zijkanten op om dan met een versnelling richting het vijandelijke goal te trekken. Dat ziet er allemaal prima uit en de ruststand had makkelijk nog hoger dan 2:0 kunnen uitvallen.

Niets duidt op een terugval na de pauze. Maar die komt er wel, en hoe. ASC is met nieuw elan uit de kleedkamer gekomen en is nu een stuk feller in de duels. En de vogels laten zich steeds vaker de kaas van het brood eten met als gevolg dat van een verzorgde opbouw geen sprake meer is. Ballen worden blind naar voren geschoten en het lukt nog amper om de bal drie keer achter elkaar naar de eigen medespeler te spelen. Het helpt ook niet dat de beste man tot dan toe Revano vlak na de pauze met een blessure uitvalt.

In eerste instantie probeert ASC het met niet al te gevaarlijke afstandsschoten maar hoe langer de partij duurt hoe gevaarlijker zij worden. Bij vrije trappen en corners slaat een paar keer regelrecht de paniek in onze achterhoede toe en komen wij goed weg. Twintig minuten voor tijd valt dan toch de aansluitingstreffer na een onterecht toegekende penalty (de tackle van Bob van zuiver op de bal). Julian is kansloos en het staat nog maar 2:1. ASC gelooft er nu weer helemaal in en zet nog meer druk. Ondanks een zee aan ruimte voorin lukt het de vogels maar niet om een fatsoenlijke tegenaanval op te zetten. Met één uitzondering als Sten na goed doorzetten de beslissende 3:1 op de voet heeft meer langs de verkeerde kant van de paal mikt. En zo komt vijf minuten voor tijd wat al een tijdje in de lucht hing, de verdiende gelijkmaker voor ASC. Julian kan een laag schot eerst nog keren maar onze verdediger zit te pitten en zijn tegenstander kan van dichtbij inschieten. Typerend voor het zwakke optreden na de pauze. ASC pakt gelijk de bal en wil zelfs voor de overwinning gaan. Goed om te horen dat er een paar Rijnvogels verbaal de rug gaan rechten en de manschappen nogmaals aanmoedigen om nog iets terug te doen. En ‘the rest is history’: nadat een grote kans van Marvin eerst nog door de keeper kan worden gekeerd is het dezelfde Marvin die in de derde en laatste minuut van de extra tijd indirect voor de genadeklap zorgt. Zijn scherpe voorzet (of schot?) wordt door een ASC verdediger in paniek (Feroz staat achter hem om de bal in te tikken) op de eigen doellijn binnen geschoten.

Een zeer gelukkige zege die op grond van de tweede helft alles behalve verdiend is. De sterke eerste helft en de zwakke tweede geven stof tot nadenken. Daar zijn nu twee weken tijd voor want volgend weekend zijn de Rijnvogels vrij en daarna komt Voorschoten JO19-2 op bezoek. De aftrap op 1 oktober is om 11.30 uur.