JO19-1 in grote stijl naar winst in bekerpoule

SJZ JO19-1 : FC Rijnvogels JO19-1 2:5 (0:1)

Met flitsend voetbal en de beste prestatie van dit nog jonge seizoen laten de Rijnvogels runner-up SJZ uit Zoeterwoude volstrekt kansloos en stellen de eerste plaats in de bekerpoule veilig.

Op hetzelfde tijdstip dat ons eerste elftal met de winst op Nieuw Zuid tegen QB geschiedenis schrijft trapt de JO19-1 af tegen de nummer 2 op de ranglijst SJZ. Onze tegenstander heeft zijn vier bekerwedstrijden allemaal met grote cijfers gewonnen en daarbij slechts drie tegendoelpunten incasseert. Wij spelen op veld 1. Ja inderdaad, op één van de sinds woensdag beruchte kunstgrasvelden met zwarte, giftige (?) korrels van autobanden. Maar volgens mij is niemand op het veld vandaag hiermee bezig…

De vogels (zonder de afwezigen Max en Feroz en met Niels en Nordin op de bank), beginnen gelijk sterk aan de wedstrijd. Een aantal boomlange spelers bij de groenwitten maakt blijkbaar weinig indruk op de bezoekers. Aron deelt in de 1e minuut gelijk een (geoorloofde) schouderduw uit aan één van deze ‘eiken’ en zet daarmee de toon. Wij laten ons niet intimideren. Het is diezelfde Aron die na 5 minuten de Rijnvogels op voorsprong zet. Een corner van Marvin wordt door Gert van dichtbij bijna ingekopt (ja Gert: een assist…) en in de rebound is Aron de snelste van allemaal en tikt de 0:1 binnen.

Gauw wordt duidelijk dat de Rijnvogels de voetballende ploeg is waar SJZ het fysieke spel zoekt. Onze achterhoede met uitblinker Joep in het centrum en Kevin vD, Gert en Revano naast hem staat echter geweldig. Als het eens gevaarlijk voor het doel van de geweldig keepende Julian wordt is het door dode spelmomenten zoals een paar corners en vrije trappen. SJZ scoort zelfs na één van deze vrije trappen maar de wat warrig fluitende scheids ziet het hier goed en keurt het doelpunt wegens buitenspel af. Meer en betere kansen zijn voor de vogels: Sten en Aron zijn met hun snelheid amper af te stoppen en worden door Marvin regelmatig op maat bediend. Ondanks dat de grens van SJZ de vlag wel erg snel in de lucht steekt komen er diverse grote kansen. Sten is er halverwege de eerste zijn tegenstander weer eens te snel af en schuift de bal voorbij de keeper. De bal stuit op de binnenkant van de paal en daarna over de lijn (volgens alle spelers in de buurt). Blijkbaar toch niet helemaal want de scheids laat doorspelen. Kevin komt vlak voor de pauze in een soortgelijke positie maar zijn lob wordt van de lijn gehaald. Het moge duidelijk zijn, de krappe voorsprong van de bezoekers is geen terechte afspiegeling van de verhoudingen in het veld. Wij hadden bij rust veel hoger moeten voorstaan. Marvin krijgt vlak voor de pauze nog een gele kaart voor mopperen over weer een rare beslissing van de scheids maar ook dat leidt niet tot kansen voor SJZ.

Trainer Fred (vandaag zonder zijn rechterhand Ingmar) begint de tweede helft met dezelfde elf spelers (later komt Nordin in het veld). Waar de trainers van SJZ ‘een schepje bovenop’ van hun ploeg eisen stellen de Rijnvogels gelijk orde op zaken. Na geweldig voorbereidend werk van Sten op rechts is het een koud kunstje voor Marvin in het midden om de bal in de hoek voor de 0:2 te plaatsen. Wij verzuimen het in het volgende kwartier om één van de vele kansen te verzilveren en na een slecht weggewerkte bal scoort SJZ uit net niets de aansluitingstreffer. Nog 25 minuten te gaan en de thuisploeg gelooft er weer in. Gelukkig blijven wij koel bij ons spel en even later beloont Aron zich voor zijn goede wedstrijd door een corner van Marvin van dichtbij over de lijn te werken. De 1:3 leidt tot wat frustratie bij sommige SJZ spelers. De midvoor dreigt het hoofd te verliezen en wordt uit voorzorg van zijn trainers naar de kant gehaald. Aan de hand van aanvoerder Bob die (geassisteerd door Kevin, Tom en Nordin) steeds meer in zijn rol groeit, de lijnen dicht bij elkaar houdt en ongelofelijk veel werk verricht nemen wij het heft weer stevig in handen. De vierde treffer door een individuele actie van Marvin is het logisch gevolg. SJZ doet vlak voor tijd nog iets terug maar met de gekste goal van de middag (de keeper van SJZ verwacht dat er voor buitenspel wordt gevloten en stopt met voetballen, Marvin is slimmer, pakt eenvoudig de bal af en schuift hem in het lege doel) zetten de Rijnvogels een dik uitroepteken achter een prachtige wedstrijd.

De winst in de poule is binnen en de volgende bekerronde bereikt. De ploeg van Fred en Ingmar laat de laatste weken duidelijk een stijgende lijn zin. Vandaag twee ijzersterke helften waar wij tot nu toe vaak maar 45 minuten een hoog niveau haalden. Iedereen is bereid het vuile werk voor de andere op te knappen en voetballend ziet het er ook steeds beter uit. Wij spelen compact, er is veel beweging en wij zijn sterk in het omschakelen naar de snelle mensen voorin. Met andere woorden er belooft nog wat voor het vervolg van het seizoen. Even afwachten wat de indeling van de KNVB ons brengt en dan geconcentreerd en met overgave aan de competitie beginnen. Succes ermee, mannen.