Heren 3: Het is het derde niet gelukt

Weer net niet… – Derde loopt promotie in finale mis

Het had zo mooi kunnen zijn: op een volgepakt Kooltuin promoveren naar de 2e klasse reserve. Helaas, voor het derde jaar op rij lukt het de dappere mannen van Roy en Jaap net niet. In de strijd met Ter Leede gaat de tweedeklasser efficiënter met zijn kansen om en redt het vege lijf op de valreep. Voor de Rijnvogels zijn de druiven zuur na een prachtig seizoen met heel veel hoogtepunten, mooie wedstrijden, fantastische doelpunten en een geweldige teamspirit. Ook de tweede ‘matchbal’ (in de voorlaaatste ronde werde het kampioenschap bij concurent VV Leiden verspeelt) kan niet worden verzilverd. Bijzonder bitter als je bedenkt dat de onnodige nederlaag vandaag pas de tweede nederlaag van de ploeg  in 2018 is. En dan toch met lege handen achterblijven komt bij velen hard aan.

Het begint vandaag nog allemaal geweldig. Een vuurwerkshow achter veld 3 en veel slingers zorgen voor de juiste finale-sfeer. Dr staat veel volk achter de hekken en het is prima voetbalweer. De KNVB heeft een scheidsrechter met twee assistenten gestuurd zodat elke verdenking van eenzijdig vlaggen bij voorbaat is uitgesloten. Roy kan helaas niet beschikken over Sander B. en Nick. Nick is dus alsnog slachtoffer van de brutale actie van een SEV speler in de verlenging van vorige week en moest zondag zelfs naar het ziekenhuis om zijn schouder te laten onderzoeken. Gelukkig is er niets gebroken maar na een week met de arm in een mitella is hij niet wedstrijdfit. SEV bedankt! Op de bank zitten vandaag Colin, Parrel keeper Julian en andere Julian (van het Vierde). Roy kiest voor de volgende 4-4-2-opstelling: Hans – Job, Max, Marc, Jan – Sander J., Rens, Kevin, Marvin – Niels, Mike.

En de vogels vliegen, geïnspireerd door de vele fans en het vuurwerk (?), uit de startblokken. Rens krijt de eerste schietkans na 3 minuten. Mike staat na weer een onzekerheid van Ter Leede achterin ineens vrij in de zestien. Zijn kopbal is net niet hoog genoeg en kan door de keeper worden gepakt. De Rijnvogels winnen bijna alle duels en Ter Leede komt niet aan voetballen toe. En binnen het kwartier wordt de dadendrang van de thuisploeg beloond: na een mooie opening van Max over 40 meter op Jan volgt er een ingooi. Sander verlengt de bal van Rens op Niels die in de zestien wegdraait en snel afdrukt. Het schot vliegt richting de lange hoek en …gaat erin (?, Niels beweert van wel). Marc is er in ieder geval als de kippen bij en knalt de kogel voor de zekerheid (nogmaals?) in het netje. Yes, de verdiende 1:0 en de gehoopte voorsprong. Het jonge team van Ter Leede, ze hebben de halve JO19 meegenomen, moet nu komen. En dat schept ruimte voor onze aanvallers. Al twee minuten na de 1:0 komt Mike na een flitsende aanval via Rens en Niels op randje zestien vrij maar mikt over.

Het moet gezegd, Ter Leede begint zo rond de 20e minuut de balans te herstellen. Naast de twee routiniers achterin hebben ze veel jonge, technisch sterke spelers. Als je ze ziet voetballen kan je je haast niet voorstellen dat deze ploeg slechts 14 punten in de competitie in de 2e klasse heeft behaald en met een straatlengte achterstand op de een na laatste plek is geëindigd. Dat is dus ook niet zo. In de nacompetitie spelen zij met meerdere talenten uit de JO19 die in de 4e divisie uitkomt. Ja, daar wordt je niet slechter van zoals uit de twee overwinningen in de eerdere rondes blijkt. Enfin, ook wij spelen als gevolg van de vele blessures sinds maanden met onze jeugdige talenten Jan, Kevin en Julian. En ook bij ons hebben zij toegevoegde waarde. Het voelt wel een beetje oneerlijk aan dat in de beslissende fase van een seizoen de tegenstander ineens nieuwe spelers kan inpassen. Enfin, het mag en een club als Ter Leede plukt daarmee de vruchten van een goede jeugdopleiding.

Terug naar de wedstrijd want die wordt steeds spannender. Ter Leede komt na balverlies van ons op het middenveld en een lange bal naar voren uit het niets bijna op gelijke hoogte. Hans kan de bal eerst nog tegenhouden maar de aanvaller krijgt een tweede kans. Echter, met een ultieme sliding blokkeert Marc op de doellijn deze 100% kans. Ter Leede dringt nu meer aan maar dat levert meer gevaar aan de overkant op. Mike en Niels zijn sneller dan hun tegenstanders en in de 30e minuut lijkt de 2:0 te vallen. Mike komt na weer een snelle counter alleen voor de keeper. Die gaat al naar de grond. Een stiftje of een schuiver zijn de beste opties. Helaas kiest Mike ervoor om te proberen de keeper te omspelen en dat is zo dicht voor de goal de verkeerde beslissing. Het lukt hem niet en ook deze reuzekans gaat verloren. Na een mooie steekpass van Marvin krijgt Rens vijf minuten later ook nog een goede schietkans maar ook deze poging levert niets op.

De Rijnvogels staan er na 45 minuten dik verdiend met 1:0 voor. Het gevoel bij de toeschouwers is dubbel. Men is tevreden over het vertoonde spel maar de voorsprong had veel groter moeten zijn en de wedstrijd eigenlijk al ‘in de pocket’. Zonder wissels beginnen beide ploegen de tweede helft. Weer zijn de vogels vanaf het begin bij de les. Na een steekbal van Niels kan Rens de zestien in. Maar zijn schot in de korte hoek is een buit voor de Ter Leede keeper. Ja, en dan is er weer zo’n moment waarin de concentratie bij de vogels even zoek is. Want 30 seconden na de gemiste kans op de 2:0 ligt de bal aan de andere kant in het net. Hans kan een schot in eerste instantie keren maar zoals vaker dit seizoen (bijv. bij Katwijk en Leiden uit) zijn wij niet alert genoeg bij de rebound en kan een Ter Leede aanvaller de gelijkmaker scoren. Jammer dat wij dit doelpunt zo vroeg weggegeven want het speelt Ter Leede in de kaart. Nu blijven zij achterin compact spelen en krijgen wij veel minder ruimte voor snelle uitbraken. De Rijnvogels hebben zichtbaar moeite het goede spel van voor de rust voor te zetten. Ter Leede combineert wat makkelijker trouwens zonder echt gevaarlijk te worden. Tot de 72e minuut zijn er geen doelkansen meer. Dan wordt Rens onderuitgehaald en mag voor de executie aanleggen. Zeker bij een niet al te lange keeper leverde dat dit seizoen een paar fraaie doelpunten op. Maar niet vandaag. Zijn poging gaat deze keer over. Omdat er ondanks alle inspanningen weinig voor de doelen gebeurt begin ik al voorzichtig aan een verlenging te denken. Maar een kwartier voor tijd slaat het noodlot toe. Job zou op 25 meter van onze goal een overtreding hebben begaan. Hij wordt daarna vastgehouden en kan zo de bal voor de vrije trap niet goed blokkeren of terug in de dekking lopen. Van dit moment maakt Ter Leede slim gebruik want de vrije trap wordt snel genomen en de tegenspeler van Job staat ineens alleen voor Hans. En ja hoor, zijn schuiver voor de 1:2 gaat erin. Hier laten wij ons helaas kinderlijk eenvoudig in de luren leggen want uiteraard had iemand onmiddellijk voor de bal moeten staan om de snelle vrije trap eruit te halen. Je verliest de partij dus door dit moment wat niet eens een uitgespeelde aanval is.

Ja, de Rijnvogels verliezen want ondanks alle inzet en omzettingen (Jan gaat in de spits spelen) lukt het niet meer het tij te keren. Ter Leede scoort diep in blessuretijd nog de 1:3 maar dat doet er al niet meer toe. Diep teleurgesteld en uitgeput vallen de spelers op de grond. Het is uit en over. Het Derde voetbalt ook volgend jaar in de 3e klasse reserve.

Helaas, het droomscenario is niet uitgekomen. Wij waren er tijdens de competitie en in de nacompetitie dicht bij maar het is niet gelukt. Maar dat neemt niet weg dat de vereniging trots mag zijn op deze fantastische jonge groep met zijn geweldige staf. Ondanks alle tegenslagen en talloze zware blessures zijn wij heel ver gekomen. Het team heeft het hele seizoen als eenheid opgetreden en ook in de nederlaag grootheid getoond. Geen onsportief gedrag of andere onzin. Ook dat tekent Rijnvogels 3. Volgend jaar een nieuwe aanloop. De trainers Roy en Ingmar zullen weer zeer gemotiveerd te werk gaan. De ploeg zal een iets ander gezicht krijgen. Verschillende spelers hebben met hun prestaties dit seizoen de stap naar het Tweede afgedwongen. Er komen nieuwe jongens bij en hopelijk veel lang geblesseerden terug (Dave, Giel, Gerald). Mitchell zal waarschijnlijk stoppen.

Mannen, ik en vele supporters van het Derde hebben van jullie genoten dit seizoen. Verliezen hoort bij de sport. Laten wij vandaag samen uithuilen (dit is met het nodige vocht al prima gelukt op de familiedag) en vanaf morgen vooruitkijken naar een geweldig kampioensjaar 2018-2019… FORZA DERDE!