Heren3 morele winnaar tegen koploper

Sporting Leiden 2 : FC Rijnvogels 3  1:1 (0:1)

Derde morele winnaar tegen koploper

Een nieuwe naam en een nieuw outfit. Verder lijkt er weinig veranderd bij de huidige tegenstander uit de sleutelstad. Op bestuurlijk niveau en in andere gelederen van de nieuwe fusieclub (ontstaan uit VV Leiden en FC Rijnland) zou het wel anders zijn maar op en rond het veld is er in vergelijking met een half jaar geleden toen de Rijnvogels hier het kampioenschap op de één na laatste speeldag verspeelden weinig van te zien. Hetzelfde veld en clubhuis en veel bekende gezichten, aan beide kanten overigens. Want ook de smaakmaker van de vogels van vorig seizoen, Rens, staat bij de aftrap op zijn vertrouwde positie op het middenveld.

Ook het eerste kwartier lijkt een kopie van de wedstrijd in mei. Met één groot verschil. Na een goede start van de Rijnvogels en een flitsende demarrage van Mike op links lukt het Niels vandaag wél om de keeper koelbloedig te verslaan. En dat heeft nogal invloed op het verdere verloop van de wedstrijd. De tactiek van Roy om de tegenstander op de eigen helft op te vangen en daarbij compact te staan betaalt zich uit. Sporting heeft veelvuldig balbezit maar is gedwongen de bal rond te spelen. Zelden wordt er een aanspeelpunt in de voorhoede gevonden en de verdedigers Niels en Job halen ondersteunt door Jan, Tom, Parrel en Marc voorzetten van de zijkant vakkundig er uit. Het valt op dat de Rijnvogels deze keer ook in de fysieke strijd, die de Leidenaars er graag van maken, mee kunnen en veel duels winnen.

In de omschakeling zijn de Katwijkers bovendien vandaag ijzersterk. Vooral over links met de snelle Mike maar later ook vaak op rechts met Tom, Job of Rens komen de vogels goed door. De voorsprong bij rust is dik verdiend en valt misschien zelfs een doelpuntje te laag uit. Opvallend is de stress bij de ongeslagen koploper uit Leiden. Er wordt in het veld, bij de staf en langs de lijn op alles en nog wat gescholden. De grens, de (souvereine) scheids of een medespeler heeft het gedaan. Zeker de verdienste van het sterke spel van de Rijnvogels, deze overspannen reacties bij de thuisploeg.

Roy laat het team ongewijzigd aan de tweede helft beginnen. Sporting wisselt achterin en brengt een snelle rechtsbuiten die al bij de wedstrijd in mei voor veel gevaar zorgde. Sporting gaat onmiddellijk op zoek naar de gelijkmaker en forceert in de vijftigste minuut een vrije trap op ruim twintig meter van de goal. Een snoeiharde pegel vliegt langs Julian in de verre hoek voor de snelle 1:1. Maar wie verwacht dat de thuisploeg nu over de Katwijker heen walst komt er bedrogen uit. De Rijnvogels blijven achterin prima overeind en blijven vooral ook goed en snel naar voren voetballen. Colin, Rens, Jan en Tom tikken monter op los en vinden vaak Mike en Niels in de spits. Maar ook de backs en zelfs aanvoerder Parrel schakelen zich bij aanvallen regelmatig in. Helaas, in het laatste geval één keer te veel want bij een stevig duel diep in de helft van Sporting laat onze sterkhouder zich na een niet gegeven vrije trap uit frustratie (?) even gaan en ziet terecht de rode prent. Oei, nog 30 minuten op de klok en een man minder. Maar hiervan is er op het veld bijna niets te zien. Met man en macht wordt er gestreden. Het lukt Sporting maar niet om de Rijnvogels vast te zetten. Sterker nog, de vogels creëren nog volop kansen om met de volle buit vandoor te gaan. Rens (vrije trap wordt uit de kruising getikt), Sander (in het zijnet) en invaller Sander B. (bal blijft een meter voor de doellijn ‘hangen’) hebben de winnende treffer op de pantoffel. Maar de bal wil er niet meer in. Net zo als aan de andere kant want Julian moet een keer een ‘Glanzparade’ laten zien om onheil te voorkomen en een andere grote kans wordt van dichtbij wild over geschoten.

Zo blijft het na vijf minuten extra tijd bij een gelijkspel. De beste prestatie van het seizoen tot nu toe levert voor de Rijnvogels helaas geen drie punten op. Maar het vertoonde spel laat wel zien dat het Derde met de instelling, de discipline en het lef om te voetballen van vandaag voor geen enkele tegenstander in deze klasse onder doet. Volgende week is het weer ‘derbytime’. De vogels spelen om 14 uur op ‘t Duyfrak tegen Valken 3. De volgende kans om de tweede overwinning van het jaar binnen te slepen.