Heren 6 in een koud en guur Rijnsburg

Een overwinning op karakter voor Heren 6 in een koud en guur Rijnsburg

Zaterdag 12 november, matchday voor de mannen van FC Rijnvogels 6. Tegenstander van vanmiddag in deze competitie wedstrijd van de 6de klasse is Rijnsburgse Boys 6, die 6de staan in de competitie. Tel daarbij op dat onze wedstrijd op papier rond 6 uur afgelopen zou moeten zijn, is het cijfermatig maar een saaie bedoeling vandaag. De wedstrijd geeft ons echter een ander beeld van een ijskoude middag op sportpark ‘de Middelmors’ in onze buurgemeente, maar later daar meer over.

Om te beginnen hebben we 11 spelers nodig en dat was nog even puzzelen. Afwezigheid van Jaap Hoek (ziek) en de gebroeders van Rijn (city-trip Dublin) en onze giraffe in de verdediging Willem van Duijn (uitje met collega’s) zorgen voor gefronste wenkbrauwen bij de opsteller-maker. Omdat Niels van der Plas zelf niet met zijn elftal hoeft te spelen wordt hij opgetrommeld, en dat blijkt geen windeieren te leggen. Daar een enkeling nog de naweeën van een kater dient te verwerken, houden we net voldoende spelers over om met een fitte selectie af te kunnen trappen.

De scheidsrechter van dienst, speler bij onze gastheer, die overigens zo goed als foutloos floot, telt de mannen en fluit voor de aftrap. Vanaf het begin kunnen wij als Rijnvogels de bal slecht in de ploeg houden. Elke bal wordt vooruit gespeeld, waar een balletje terug of breed een betere bestemming lijkt. Rijnsburgse Boys voert direct de druk op en grijpt ons spreekwoordelijk bij de strot. Vrouw en kinderen eerst voor de defensie van de roodhemden. De gure wind en het kunstmatige licht op het eveneens kunstmatige gras maken de omstandigheden er niet gezelliger op. Het is inmiddels al na half 5-en eer de eerste balomwentelingen plaats vinden, en waar menig speler/supporter zich te goed doet aan pot gerstenat in de waarschijnlijk gezellig warme kantine, mogen wij tot in de avond de kou trotseren op veld 4. Zoals eerder aangegeven weet Rijnsburg het beste met deze omstandigheden om te gaan. De druk van de geel-zwarten wordt groter en groter, en het is na zo’n 15 minuten dat onze sluitpost IJsbrand moet capituleren op een inzet van de Rijnsburgse spits. Een perfect aangesneden voorzet vanaf de linkerflank wordt keurig door de aanvalsleider in de rechter kruising gekopt, een kansloze Vogels defensie achterlatend. Geheel verdiend, en een logisch gevolg van de fanatieke aanvalsdrang van de ‘uien’. FC Rijnvogels beseft dat het vandaag niet op halve krachten deze wedstrijd gaat winnen, en probeert een tandje bij te zetten. De kopjes gaan niet hangen, integendeel, het spelbeeld veranderd iets. De Rijnsburgse storm gaat wat liggen, en voorzichtig zijn er de eerste speldenprikjes van de bezoekers. Allereerst is het onze aanvoerder Maarten die vanaf de zijkant snoeihard op doel uithaalt, en de keeper tot een uiterste redding dwingt. De hier op volgende corner is gevaarlijk maar levert nog niet de gelijkmaker op. Die volgt niet veel later na een snelle uitbraak via de as van het veld. Topscoorder Tom komt aan de bal, en stuurt zijn directe verdediger het bos is. Een paar meter binnen de 16 meter lijnen komt hij zo oog in oog met de keeper die zijn inzet nog wel kan raken, maar niet kan verhinderen dat de bal in de goal verdwijnt. De gelijkmaker is hiermee een feit, en deze valt niet gek veel later na de eerste goal van de wedstrijd. Zodoende beginnen beide teams weer opnieuw met hun zoektocht naar een voorsprong. Het spelbeeld verandert weinig, het is Rijnsburg met iets meer balbezit, en levensgevaarlijke flankspelers. Bij een verhit duel tussen Bram en zijn directe tegenstander begaat eerstgenoemde een onreglementaire overtreding. De scheidsrechter laat terecht doorspelen vanwege de voordeelsituatie, maar grijpt in wanneer de neergehaalde Rijnsburger Bram nog een klein trapje geeft in het voorbijlopen. Onze blonde back is hier niet van gediend en gaat direct verhaal halen. De scheidsrechter fluit om het vuurtje te sussen, en na een scheidsrechters bal krijgen we de bal terug van de verder zeer sportieve gastheren. Dat er gevochten moet worden vandaag voor de punten wordt wel duidelijk want Rijnsburg wil onder geen beding meewerken aan een driepunter voor de Rijnvogels. Bij een fel duel op het middenveld krijgt aanvoerder Maarten pardoes een elleboog in zijn gezicht, en speelt de eerste helft uit met een bebloede mond. De rust wordt met beide handen aangegrepen om even de warme op te mogen zoeken.
In de rust bespreken we kort de eerste helft, en delen we met elkaar het besef dat we hier absoluut niet kansloos zijn voor de overwinning. Waar we in het begin van de eerste helft nog overlopen worden door een Rijnsburgse stormloop, draait het wedstrijdbeeld steeds meer om in ons voordeel en komen we beter in ons spel. We spreken af niet onze energie in randzaken als een scheidsrechter te steken, en veranderen de opstelling ietwat. Kees Gerling staat vrijwillig zijn plekje af, en de nog brakke Kees-Jan komt binnen de lijnen. Ook Arjan komt binnen de lijnen, het is Wilco die voor hem plaats maakt.

In de tweede helft gaat het vanaf het begin gelijk op. De verdediging van de Rijnvogels staat inmiddels als een huis, met een excellerende Nico die er zo nu en dan nog een paar rushes uit gooit. Ook gelegenheidslinksback Niels laat zien over een uitstekende conditie te beschikken, net als zijn maatje op de rechterkant, Bram. Arjan zit fel op zijn directe tegenstander, en we smoren menig Rijnsburgse aanval al vroeg in de kiem. De angel zit hem vooral in de prima voorzetten die de ‘uien’ produceren, en het is belangrijk om de aanval al in een vroeg stadium te onderscheppen. Toch zullen het de geel-zwarten zijn die voor de tweede keer deze middag op voorsprong zullen komen. Een corner wordt niet helemaal goed verwerkt, en via een klutssituatie kan een Rijnsburgse Boy het laatste tikje geven om zijn team opnieuw de voorsprong te geven. Opnieuw gaan de kopjes niet hangen bij Rijnvogels, die laten zien dit seizoen uitstekend met tegenvallers om te kunnen gaan. Maikel en Daan gooien op de flanken al hun energie in de strijd, en worden goed weggestuurd door de middenvelders Kees-Jan en Willem. Niet veel later na de 2-1 maken de Rijnvogels dan ook alweer gelijk na een prachtige aanval die eigenlijk tussen Niels en Maarten wordt opgezet. Niels stoomt op zijn gebruikelijke manier via de linkerkant op. Hij speelt de bal in op de in de spitspositie geposteerde Maarten die de bal loepzuiver mee geeft en Niels net over de rand van de 16 meter lijn alleen voor de keeper zet. Een prachtige en doeltreffende lob betekent 2-2 en een boost voor de roodhemden. De krachten lijken wat weg te gaan vloeien bij onze gastheren, en de wissels aan hun kant pakken niet nadelig voor ons uit. Er is minder gevaar op de flanken waardoor wij als Rijnsvogels meer de aanval kunnen zoeken. We laten Rijnsburg wel het spel maken, maar zijn zelf levensgevaarlijk in de counter. Hier zal ook de 2-3 uit voortvloeien. Na een uitstekende verdedigende interceptie wordt de bal rap naar voren gespeeld. Kees-Jan krijgt de bal uiteindelijk aan de rechterflank en geeft de bal strak voor. Deze voorzet is echter zo strak, dat de keeper er van schrikt, nog wel de bal kan beroeren, maar niet kan voorkomen dat de bal zomaar de verre hoek in ploft. Een 2-3 voorsprong is het gevolg, evenals de wissel van de alweer moegestreden Kees-Jan die met zijn 25 minuten wel zijn waarde heeft bewezen voor zijn team. De eerder met kramp uitgevallen Willem komt er weer in, en met veel vertrouwen gaan we het restant van de wedstrijd aan. Rijnsburgse Boys wordt nog gevaarlijk via wat corners, maar we geloven er steeds meer in dat we hier de punten gaan meenemen. Als je naar de ranglijst zou kijken zijn we dat aan onze stand ook wel verplicht, maar dat is echt scorebordjournalistiek want zeker in de eerste helft deden de ‘uien’ niets voor ons onder. Gesteund door een voorsprong blijft Rijnvogels de druk er op houden en de aanval zoeken. Dit zal uiteindelijk ook in de eindstand resulteren. Een wat merkwaardige bal komt zomaar voor de voeten van de hardwerkende Maarten. Die twijfel geen moment en ziet de bal via een poeier, en alweer de handschoenen van de goalie achter de lijn ploffen. Een uiterste poging van een verdediger om de bal uit de doelmond nog weg te werken mag niet baten, de treffer is genoteerd door de scheids. Bovendien was Bram er als de kippen bij om alsnog de bal overtuigend de lijn over te werken. Dit doelpunt betekent de nekslag en het pleit is zo wel beslecht. In een ietwat deprimerende ambiance worden de laatste minuten volgespeeld, waarna we handen schudden met onze tegenstander, wanneer het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

Het kwam ons vandaag niet toewaaien, maar toch voelen deze 3 punten goed en verdiend, na een wedstrijd hard werken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het spel niet altijd even goed was, maar wie maalt daar om? Koploper FC Lisse verliest van runner-up VVSB, wat er voor zorgt dat de Noordwijkerhouters nu de minste verliespunten hebben. Gezien het feit dat wij de paars-gelen nog twee keer zullen treffen doen we gewoon uitstekend mee voor de koppositie. Een dik compliment naar de heren van Rijnvogels 6 voor hun inzet en werklust, de uitstekende scheidsrechter, en de sportieve tegenstander die Rijnsburgse Boys 6 heet. Volgende week komt de nieuwe nummer 6, van Nispen 2, naar de Kooltuin om de degens te kruisen. Het vertrouwen na deze overwinning, in een nieuwe overwinning is alvast aanwezig bij de roodhemden.