Heren 3: Zwaar bevochten overwinning

Zwaar bevochten overwinning voor het Derde

Docos 2 : FC Rijnvogels 0:1 (0:0)

Na de nederlaag tegen dorpsgenoot Katwijk anderhalf week geleden moeten vandaag weer punten worden gewonnen. Na 90 vooral spannende minuten trekken de Rijnvogels in Leiden aan het langste eind. Zo komt het volgende week op De Kooltuin tegen het nog ongeslagen Valken 3 tot een heuse finale tussen de nummers 1 en 2 op de ranglijst. Inzet: de eerste periodetitel.

Er zijn vandaag wat personele zorgen bij de technische staf van de vogels. Rens is afwezig, Sander J. en Mike zijn bij het tweede en de keepers Hans en Rijk kampen met blessures. Herman, keeper van het vierde en afkomstig van Quick Boys, en diens broer Julian nemen de honneurs waar en starten in de basis. Job, Max en Sander B. staan wissel.

De reservebank van het jonge team van Docos is in vergelijking rijk gevuld met zelfs een tweede keeper. De afstand tussen beide ploegen op de ranglijst is niet al te groot. Dus op papier een lastige pot voor de gasten uit Katwijk. En niets is minder waar. Met een aantal snelle spitsen is Docos vooral in de omschakeling gevaarlijk. Keeper Herman eist met een aantal geweldige reddingen in de eerste helft de hoofdrol op. De vogels komen eveneens tot een aantal kansen. Al in de tweede minuut raakt Julian na goed doorzetten de buitenkant van de paal en ook Colin en Niels zijn er meerdere keren dichtbij. Bij rust had het makkelijk 2:2 kunnen staan maar voorlopig blijft het bij de brilstand op het digitale scorebord.

Trainer Roy die aan het eind van de eerste helft arriveert (wegens de wedstrijd van zijn jeugdteam elders) stuurt na de pauze Max in het veld, later ook Job en Sander B.. In de 50e minuut valt dan eindelijk de eerste (en enige) treffer van de dag. Niels is naar rechts uitgeweken en passeert zijn tegenstander. Zijn voorzet op maat bereikt Julian in het midden die de bal volley in de kruising knalt. Een prachtig doelpunt. Docos doet verwoede pogingen om de achterstand weg te werken maar de bezoekers houden stand ook gaat dat zelden met oogstrelend voetbal. De thuisploeg komt er voetballend niet doorheen en zoekt zijn geluk dan maar met hoge ballen die de zestien worden ingepompt. Marc en Michiel in het centrum winnen echter bijna alle duels in de lucht en zo wordt het maar zelden echt gevaarlijk.

Hoe langer de wedstrijd duurt hoe grimmiger de sfeer in het veld. De scheids (citaat: “Ik ben geen hardloper.”) is zelden in de buurt van de bal en beoordeelt het spel van grote afstand. Op deze manier mist hij het een en ander of zit hij er helemaal naast. Twee flinke opstootjes die zo ontstaan lopen gelukkig net niet uit de hand. Je zou wensen dat een scheidsrechter op dit niveau wat meer inzet toont (d.w.z. meer meters maakt) en minder laconiek (en eigenwijs) te werk gaat.

In de hectische slotfase wordt het nog een paar keer benauwd voor de Rijnvogels. Job moet vlak voor tijd na een scrimmage de bal van de lijn koppen om de voorsprong vast te houden. Die hectiek was niet nodig geweest als de vogels één van hun counterkansen hadden benut. Niels en Colin zijn er een paar keer dicht bij de verlossende 0:2 maar missen het doel net. Na 95 minuten houdt de leidsman het voor gezien en gaan drie belangrijke punten mee naar Katwijk.

Volgende week zaterdag de kraker tegen koploper en dorpsgenoot Valken 3. Rijnvogels staat één punt achter en kan met een overwinning de periodetitel veroveren. Valken heeft al aan één punt voldoende. Kortom, alle ingrediënten voor een spannende pot zijn aanwezig. Aftrap op De Kooltuin is om 12 uur. Fijn weekend,