Heren 3: Verdiende zege voor ploeg die wél wil voetballen

Voorschoten ‘97 3 : FC Rijnvogels 3  1:2 (1:1)

Verdiende zege voor ploeg die wél wil voetballen

Het Derde komt steeds meer in de ‘winning mood’. De derde overwinning op rij zorgt ervoor dat de ploeg van de trainers Roy en Ingmar zich in de subtop nestelt. Ook vandaag weer een verdiende zege ook geeft de kleine marge het krachtsverschil amper weer.

Vandaag dus de uitwedstrijd in Voorschoten. Onze tegenstander heeft in de laatste rondes twee goede overwinningen geboekt en staat bij aanvang een puntje achter de vogels. Je verwacht dan ook vuurwerk van beide kanten om in de competitie verder omhoog te kunnen klimmen. Maar niets is minder waar. Vanaf de eerste minuut “parkeert de thuisploeg de bus”. Men zakt diep in om rond 10 meter achter de eigen middenlijn de eerste verdedigingslinie op te trekken. Een verrassende tactiek (voor mij althans). Misschien ook ingegeven door blessures of afwezigheid van belangrijke spelers want de dug-out van Voorschoten is akelig leeg. De eenzame bankzitter moet tot overmaat van ramp al na tien minuten een medespeler aflossen. Daarna is Voorschoten door zijn wissels heen. Anders de situatie bij de Katwijkers. Ondanks blessures en de laatste schorsingsdag van Parrel zijn er voldoende reservespelers beschikbaar. Ook dankzij twee jongens uit de JO19-1 die bereid waren na hun eigen wedstrijd mee te reizen en de kou te trotseren. Klasse mannen!

Er is dus vanaf de aftrap een duidelijk veldoverwicht van de bezoekers. Het blijft echter lastig oplossingen te vinden tegen het verdedigende bolwerk van Voorschoten. De eindpasses woorden te hectisch en te scherp gespeeld en de voorzetten van de zijkant zijn een makkelijke prooi voor de lange keeper van de thuisploeg. Toch winnen de Rijnvogels bijna alle duels en proberen het tempo hoog te houden. De statistiek na 30 minuten zegt dan ook alles: geschat balbezit van Rijnvogels 70%, aanvallen van Voorschoten: 0, corners: 0, schoten op doel: 0. Julian op keep heeft nog de moeilijkste opdracht: hoe hou ik mij een beetje warm als er niets richting mijn doel komt.

Maar voetbal blijft een onvoorspelbaar spelletje. Waar het een kwestie van tijd lijkt voordat de Rijnvogels-aanhang voor het eerst mag juichen (ja, ook op deze waterkoude middag is de harde kern weer ruim vertegenwoordigd) is de snelle en beweeglijke 1-man-aanval van Voorschoten er bij een lange peer naar voren als de kippen bij en scoort de 1:0. Hoe is het mogelijk? Goed dat de vogels niet al te lang over deze vraag nadenken want de druk wordt onmiddellijk weer opgevoerd. Na een goede inspeelpass van Sander wordt Niels vdP voor de zoveelste keer vastgehouden. De goed fluitende scheids geeft terecht een vrij trap op 10 meter voor de goal. Je denkt als toeschouwer gelijk terug aan vorig seizoen waar Rens deze ballen regelmatig binnen schot. Deze keer is het de beurt aan Sander en diens scherp getrapte krul is de keeper te machtig. Lekker, de gelijkmaker nog voor rust. Mike heeft zelfs nog een goede kans op de 1:2 maar na een flitsende demarrage mist hij het doel om een paar centimeter.

Na rust is het spelbeeld onveranderd. Maar het moet gezegd, Voorschoten kruipt nu wat vaker uit de eigen schulp en verrast de achterhoede van de vogels twee, drie keer met snelle counters. Wij komen bij een schietkans in de zestien zelfs één keer met de schrik vrij. Maar het is over het algemeen nog steeds Rijnvogels dat de lakens uitdeelt. Jan is voor Niels ingevallen en later komen ook Max en JP in het veld. De ene na de andere aanvalsgolf rolt richting het Voorschoten-doel maar het duurt tot de 75e minuut voordat de bevrijdende tweede goal valt. Marvin chipt de bal over de laatste linie van Voorschoten heen en Mike loopt van rechts precies op het juiste moment weg bij zijn tegenstander. Met veel overtuiging knalt hij de bal van randje zestien in de goal. Prachtig!

Het laatste kwartier probeert Voorschoten de schakel om te zetten en ten aanval te trekken. Ze komen (eindelijk) met meer manschappen over de middenlijn maar tot kansen leiden deze pogingen niet. Het blijft bij de 1:2 en de derde overwinning op rij voor de vogels. ‘Man of the match’ is deze keer geen doelpuntenmaker maar middenvelder Tom. Hij staat elke week zelfbewuster en beter te ballen en etaleert daarbij zijn fameuze techniek. Echt oogstrelend hoe hij af en toe een tegenstander ‘op een bierviltje’ uitspeelt. Zo valt er voor de liefhebber toch nog genoeg te genieten in een wedstrijd waarin maar één team wilde voetballen.

Eens kijken of het Derde de goede reeks volgende week kan voortzetten. Dan komt er een ander kaliber naar de Kooltuin, namelijk Kagia 3. Dit team is nog steeds ongeslagen en staat in de top van de ranglijst. Een hele kluif (of prooi?) voor de Rijnvogels. 12.15 uur start de wedstrijd. Come on boys, go for it!