Heren 3: Verdedigers wijzen derde de weg na de nacompetitie

FC Rijnvogels 3 : Meerburg 2 5:1 (0:1)

Verdedigers wijzen derde de weg na de nacompetitie

De knotsgekke competitie is ten einde. Dankzij de verrassende 0:5 (!) nederlaag van Leiden sleept Docos 2 op de allerlaatste speeldag alsnog het kampioenschap binnen. Onze oprechte felicitaties gaan uit naar de kersverse kampioen waarin net als bij de Rijnvogels veel talenten verzameld zijn. Een zure bijsmaak is er wel: de Rijnvogels hebben twee keer van de kampioen gewonnen en eindigen op slechts 1 puntje afstand. Maar Docos morste net wat minder punten in andere wedstrijden waar de vogels het vooral in de derbys tegen Katwijk en Valken lieten liggen.

Roy doet vandaag dankzij een waslijst aan blessures en afwezigen weer een beroep op Wim uit het vierde. Ook Jan en Kevin uit de JO19 staan in de basis. De domper van de nederlaag een week geleden tegen Leiden werkt bij de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen tegen Meerburg lang door. Inspiratieloos en ongeconcentreerd wordt door de thuisploeg op deze hete zaterdag gevoetbald. Meerburg krijgt dit na een paar minuten door en gaat steeds hoger staan om de trage opbouw van de Katwijkers te verstoren. In alle linies leiden de Rijnvogels veelvuldig balverlies. En als er eens een opening naar voren is is de passing weer uitermate slordig. Meerburg weet in eerste instantie nog geen grote kansen af te dwingen maar vlak voor de pauze valt na een lichtzinnig hakje van Rens voor de zestien dan toch de verdiende 0:1. Typerend voor het optreden van de Rijnvogels voor rust.

“Er moest iets gebeuren” zegt Roy na de wedstrijd. Hij brengt Sander B. en Job voor Wim en de geblesseerde Jan in het veld. Van een wederopstanding is in de eerste minuten niets te zien. Integendeel, Meerburg heeft tot twee keer toe de 0:2 op de pantoffel maar beide kansen worden gemist. Bij de tweede is het Hans die door razendsnel uitlopen erger (de genadeslag?) voorkomt. Pas na een uur spelen worden de Rijnvogels dominanter. Sander B. brengt meer druk naar voren en na een overtreding op hem valt dan ook de gelijkmaker. Marc moet even op adem komen en gaat bij een vrije trap niet mee naar voren. “Job, ga jij” hoor ik Marc roepen. Dat moet je onze gedreven rechtsback niet twee keer zeggen. Op zijn verjaardag sprint hij alsnog richting de zestien. Gelukkig heeft Sander J. hem gezien en wacht even met de vrije trap. Zonder te stoppen stormt Job door richting goal en knikt de perfect voorgegeven bal via de binnenkant van de paal binnen. Wat wilskracht zoal kan doen… Eindelijk, eindelijk zijn de Rijnvogels wakker gekust. Er wordt nu feller en met meer overtuiging gespeeld. En ja hoor, Job heeft de smaak te pakken en kopt uit een corner ook nog de 2:1 binnen (na ja ‘kopt’, het was meer zijn schouder/arm…). Marc kan dit niet zomaar laten gebeuren en ‘revancheert’ zich door per hoofd de volgende corner te verzilveren. De weerstand van de moegestreden Meerburgers breekt. Twee mooie aanvallen via Mike en Nick geven Niels niet te missen kansen. De score loopt dus toch nog op tot een geflatteerde  5:1 einduitslag.

De overwinning was trouwens achteraf bezien broodnodig want met een gelijkspel of nederlaag was de vervangende 3e periodetitel foetsie geweest en was Kagia met de buit vandoor gegaan. Enfin, de Rijnvogels hebben weer een wedstrijd na een zwakke eerste helft omgedraaid en kunnen zich opmaken voor de nacompetitie. Zoals ik het begrijp worden er drie knock-out-rondes gespeeld. Waarschijnlijk beginnen de Rijnvogels volgende week zaterdag met een thuiswedstrijd. Veel succes mannen. Het is een zeer lastige weg maar niets is onmogelijk. De spirit zit er als ik de stemming gisteravond op de gezellige feestavond als maatstaf neemt in ieder geval goed in. Hou dat vast!