Heren 3 stunt weer tegen hoofdklasser

Foreholte 2 : FC Rijnvogels 3  0:2 (0:0)

Het Derde stunt weer tegen hoofdklasser

De cupfighters van het Derde flikken het opnieuw: tegen zondaghoofdklasser Foreholte wordt een sensationele en bovendien verdiende 2:0 overwinning behaald. Matchwinnaar Mighty Mike beslist de wedstrijd in de tweede helft met twee fantastische doelpunten. Maar de hele ploeg verdient vandaag “een 10 met een griffel”. Deze geweldige teamprestatie levert het Derde een plek bij de laatste acht van het bekertoernooi op.

De loting van de bekerronde koppelde de mannen van Roy en Ingmar aan reserve-hoofdklasser Foreholte 2. Dit team speelt dus 3 (!) klassen hoger dan de vogels. Het is duidelijk wie als underdog aan de aftrap op het zonovergoten hoofdveld in Voorhout verschijnt. Rens is er weer bij op het middenveld. Rijnvogels begint dus bijna met dezelfde ploeg dan twee weken geleden toen het tegen SEV naast de periodetitel greep. Roy heeft wel de tactiek aangepast en Tom links en Joep rechts op het middenveld posteert. De beiden moeten de opkomende backs de pas afsnijden. Marvin en Rens staan in de as van het veld. Voorin krijgen Mike en Niels een vrije rol en mogen naar alle kanten bewegen.

En deze tactiek pakt geweldig uit. Foreholte weet in het eerste kwartier niet waar ze het moeten zoeken. Steeds weer worden Mike of Niels met mooie openingen van Rens, Marvin Max, Gerald of Mark gevonden. Bovendien stelt de opkomende linksback Nick de achterhoede van de Voorhoutenaars constant voor problemen. Maar de grootste kwelgeest van de in het foeilelijke paars gestoken thuisploeg is toch de pijlsnelle Mike. Warmunda kan zich op een geweldige aanwinst verheugen. Al na drie minuten wordt deze raket voor het eerst lanceert. Mike komt goed voor zijn man maar schuift de bal alleen voor de keeper net naast. De wat trage centrumverdedigers van Foreholte krijgen 90 minuten lang geen vat op hem en dat moeten ze later duur betalen. Behalve Mike hebben ook Nick en Tom in de openingsfase goede kansen om te scoren maar de bal wil er (nog) niet in. Foreholte is na het eerste kwartier enigszins van de schrik bekomen en neemt de regie nu over. Ze hebben veel balbezit maar weten er tegen de geconcentreerd spelende Rijnvogels defensie amper raad mee. Het langdurige rondtikken levert voor de pauze welgeteld één kans op. Wel een grote want na een snelle aanval over links zeilt de kopbal van de midvoor maar net voorlangs het doel van Hans. De gastheren spelen steeds ongeduldiger en proberen het vaker met lange ballen van achteren. Een makkelijke prooi voor de ijzersterke achterhoede van de vogels. Het blijft doelpuntloos bij rust waar het Derde op basis van de kansen eigenlijk op voorsprong zou moeten staan.

Met dezelfde opstelling beginnen Roy en Ingmar aan de tweede helft. Rens is al vroeg in de wedstrijd licht geblesseerd geraakt maar hij verbijt de pijn en speelt bijna de hele wedstrijd uit. Typerend voor de instelling en wilskracht van deze helden vandaag op het kunstgras in Voorhout. In de kleedkamer van Foreholte is blijkbaar duidelijke taal gesproken want de thuisploeg gaat gelijk voortvarend van start. De druk op de achterhoede van de vogels wordt versterkt en wij komen er even niet meer uit. Maar dan is er ineens een counter. Mike wordt aangespeeld en met een snelle draai gevolgd door een ongelooflijke versnelling is hij twee verdedigers kwijt. Deze keer houdt hij de rust en het overzicht en scoort de 0:1.

Foreholte is echter niet aangeslagen. Ze proberen de druk nog meer op te voeren. Af en toe wordt de zestien van de vogels omsingeld maar dankzij het consequent rugdekking geven en de goede coaching van Mark en Max komen de technisch vaardige en beweeglijke spelers van Foreholte er gewoon niet doorheen. Hans moet in de hele wedstrijd slechts één keer redding brengen. Dat na een vrije trap die richting de kruising vliegt. Met een spectaculaire zweefduik tikt onze goalie de bal over de lat. Dat had de gelijkmaker kunnen zijn. Maar in het verdere verloop zorgen alleen nog een paar corners voor iets van gevaar. Rijnvogels blijft vrij makkelijk overeind en loert daarnaast constant op de counter. Een paar keer oogt het al gevaarlijk als het in de 75e minuut echt raak is. Niels verovert de bal op de eigen helft (!) en bedient Joep. En de (naast Mike) absolute uitblinker vandaag stormt op en speelt Mike aan. Mike wordt van twee man gedekt en kiest deze keer de diagonale weg naar de goal. Hij is weer niet af te stoppen en haalt van randje zestien de trekker over. De lange keeper die na de pauze onder de lat staat bij Foreholte komt er bij de tweede paal niet meer bij. De bevrijdende 0:2 ligt in het mandje. Wat volgt is een explosie van geluk waarbij de doelpuntenmaker bijna door wordt geknuffeld.

Foreholte laat het hoofd nu hangen. De teleurstelling en frustratie is zo groot dat het vijf minuten duurt voordat de 0:2 op het scorebord verschijnt. Daar had er gelijk een 3 kunnen staan want Niels en Joep zijn er in de slotfase nog een paar keer dichtbij een volgende treffer. De uitstekend fluitende scheidsrechter vindt het na twee minuten extra tijd genoeg en de volgende bekerstunt van het Derde is een feit.

Na de pijnlijke nederlaag tegen Voorschoten afgelopen weekend komt deze wederopstanding als een verrassing. Elke speler presteerde vandaag op de top van zijn kunnen met Mark, Joep en Mike als absolute uitschieters in elke linie. Er was al van te voren een feestavond afgesproken en na deze memorabele overwinning zal de stemming wel opperbest zijn geweest. En het bleef nog lang onrustig in Katwijk…

De winnende opstelling:

Hans – Nick, Mark, Max, Gerald (84e minuut: Job)- Tom (78e minuut: Timon), Marvin, Rens (88e minuut: Parrel), Joep – Mike, Niels