HOOFDSPONSOR
Hoofdsponsor van FCRIJNVOGELS CORNELIS VROLIJK

Heren 3 op polepositie na last-minute zege

FC Rijnvogels 3 : Docos 2 2:1 (0:1)

 

Derde op polepositie na last-minute zege

 

De Rijnvogels weten de topper tegen koploper Docos in de laatste minuut van de reguliere speeltijd te winnen. Op een moment dat de supporters na talloze gemiste kansen de wanhoop nabij zijn slaat aanvalsleider Niels alsnog toe. De vogels doen hiermee wat ze moeten doen, namelijk een directe concurrent om het kampioenschap verslaan. Maar beslist is er in deze competitie nog helemaal niets. Aanstaande zaterdag staat de volgende finale tegen medekoploper Leiden 2 op het programma. Hoe spannend kan het zijn?     

 

De coaches Roy en Jaap hebben het dezer dagen zowel makkelijk als moeilijk. Door een reeks aan blessures is de opstelling alles behalve een puzzel. Alleen helemaal fitte spelers staan in het veld en als je er maar twaalf tot je beschikking hebt zijn de poppetjes gauw ingevuld. Lastiger is het met de beschikbare middelen de juiste tactiek in deze cruciale fase van de competitie te vinden. Ook vandaag moet er weer een beroep gedaan worden op twee talenten uit de JO19. Kevin en Jan staan in de basis en moeten onder zware omstandigheden, het is snikheet op het kunstgrasveld, de 90 minuten bij de senioren volmaken. Maar wat een prestatie leveren onze ‘jonkies’: tomeloze inzet gepaard met technisch vernuft en discipline. Jan komt zelfs diep in de tweede helft als linksback nog tot de achterlijn op en Kevin creëert vlak voor tijd nog een reuzekans na een slalom in de zestien van Docos. Echte kanjers en weer ontzettend belangrijk voor het team.

 

Want ondanks meer balbezit en de meeste en beste kansen kijken de Rijnvogels na 45 minuten tegen een achterstand aan. De ploeg heeft bijna een helft lang geen kans weggegeven maar loopt in de veertigste minuut alsnog in het mes. Docos, trouwens ook en leuk en jong team dat het van zijn voetballend vermogen moet hebben, is met zijn snelle en beweeglijke spitsen soms dreigend maar Marc en Max in het centrum en Job en Jan aan de zijkanten winnen bijna alle duels. Slechts één keer ontglipt de midvoor aan hun aandacht en deze kans laat hij zich niet nemen. Het doemscenario met een achterstand bij rust is een feit. Zuur, want de vogels spelen met een viermans-middenveld en de twee spitsen Mike en Niels geduldig en dwingen toch een aantal goede kansen af. Een poeier van Rens (net naast) en een schot van Mike (gekeept) leveren echter niets op. Bovendien is het rendement uit de vele corners en vrije trappen (in een zeer faire wedstrijd trouwens) ondanks onze kopsterke lange boys (Marc, Colin, Jan) nihil. De vrij kleine Docos keeper op de lijn blijft makkelijk overeen en houdt zijn doel vooralsnog schoon.

 

Toch is Roy in de pauze niet ontevreden. Het derde zit goed in de wedstrijd, geeft geen kansen weg en is zelf gevaarlijk. “Het is lastig om het juiste moment te kiezen om vol op risico te spelen” beschrijft hij in de pauze zijn dilemma voor de tweede helft. Want er moet worden gewonnen. Aan slechts 1 punt heeft de thuisploeg niets. De bedoeling is om voorlopig op de ingeslagen weg door te gaan en het geduld te bewaren. Helaas volgt na de pauze de minste fase van de Katwijkers. Docos trekt zich terug maar krijgt tegelijkertijd  meer grip op de wedstrijd. Begunstigt door het wat slordige spel van de vogels. Het resulteert in een grote kans die Hans gelukkig met een reflex onschadelijk kan maken. Juist in deze periode valt na een uur spelen de gelijkmaker. Rens drukt op randje zestien met zijn zwakkere linker af en verrast hiermee de keeper die de bal wel aanraakt maar niet kan keren. De treffer werkt als een bevrijding. De Rijnvogels geven nu volgas en Docos wordt op de eigen helft vastgezet. Met een regen aan kansen als gevolg. Een zwabberschot van Colin spat op de onderkant van de lat uiteen, net als een poging van Mike van dichtbij. De keeper van Docos vervult een heldenrol en vliegt en springt en gooit zich ervoor. Met succes: op soms miraculeuze wijze wil de bal niet meer over de lijn. ‘Het geluk van de kampioen’ komt als gedachte bij mij op. Maar niet bij de mannen van Roy en Jaap. Ze blijven gaan en knokken. En hun ijver en geloof wordt beloond. Niels gooit vlak voor tijd weer eens al zijn duelkracht in de weegschaal en drukt uit een moeilijke hoek op rechts af. En ja, dan is het voetbalgeluk een keer aan onze kant en wordt de bal van richting veranderd en vliegt in een curve over de keeper in het doel. De dik en dik verdiende tweede treffer zorgt voor een explosie van vreugde in en naast het veld. Maar het is pas de 89e minuut en dankzij een korte drinkpauze en de wissels van Docos (3x) en de vogels (Sander voor Marvin) en wat vertragingstactieken van nota bene Docos aan het begin van de tweede helft telt de scheids 10 (!) minuten extra tijd bij. Tot billenknijpen komt het echter niet meer. Docos probeert het wel maar is niet meer bij machte onze sterke achterhoede onder druk te zetten. Sterker nog, Mike krijgt er zelfs nog een ‘Rosheuveltje’ op één meter van de keeper en Rens dolt zijn tegenstander met een perfecte panna precies voor het thuisvak. Hilariteit alom. En dan is ‘Schluss’ en wint het derde dankzij een geweldige teamprestatie deze zwaar bevochten pot.

 

Omdat ook Leiden weer heeft gewonnen staat volgende week opnieuw een wedstrijd tussen twee koplopers op het programma. In de heenwedstrijd werden de Rijnvogels op eigen veld met 1:5 afgetroefd. De mannen kennende zit dit nog diep en zullen ze er zaterdag alles aan doen om dit recht te zetten en de drie punten naar Katwijk mee te nemen. Om 12 uur is de aftrap in Leiden. Mensen, komt dat kijken.

 

Frank

14/05/2018


Alle wedstrijdverslagen van Heren 3

Copyright 2016 · Alle rechten voorbehouden · handMade in Noordwijk by Outhands Internet & Media