Heren 3 op alle fronten afgetroefd

Derde op alle fronten afgetroefd

FC Rijnvogels 3 : VV Leiden 2 1:5 (0:1)

Op een waterkoud sportpark De Kooltuin lijdt Rijnvogels 3 de tweede nederlaag van het seizoen. Waar enkele weken geleden in Katwijk nog veel pech bij kwam kijken bestaat er vandaag geen twijfel: het Derde maakt na 90 povere minuten geen enkele aanspraak op een punt of zelfs meer. Daarvoor is de prestatie gewoon te ondermaats.

De ‘off-day’ van de thuisploeg is trouwens maar een deel van de verklaring van deze oorwassing. De gasten uit de sleutelstad zijn vandaag vanaf de aftrap de bovenliggende partij en spelen een dijk van een wedstrijd. Veel beweging op het middenveld en voorin, technisch begaafde spelers in alle linies en een betrouwbare doelman zijn de ingrediënten die de thuisploeg te machtig zijn. Het mag dan ook niemand verbazen dat de Leidenaars na 10 wedstrijden voorlopig de kooppositie hebben overgenomen.

Trainer Roy blijft (noodgedwongen) rouleren met zijn opstelling. Centrale verdediger Michiel is geblesseerd en linksback Nick afwezig. Job wisselt van kant, Gerald staat op rechts en Marvin naast Marc in het midden. Rens, Mitchell en Corné zijn de wissels. A-junior Julian staat voor de derde keer onder de lat. Zoals gezegd nemen de gasten het heft gelijk in handen. Er wordt vlotjes gecombineerd en de vogels staan erbij en kijken ernaar. Alleen al aan de coaching is te horen welke ploeg met passie en bezieling aan de aftrap is verschenen. Behalve een laag schot die door Julian in stijl wordt gestopt levert het veldoverwicht in eerste instantie niets op. Sterker nog, de Rijnvogels krijgen in de tegenstoot de betere kansen. Niels is na goed voorgeven van Sander dichtbij en even later komt de keeper weer als winnaar uit de bus, dit keer tegen Colin. Na een corner brengt na een half uur spelen een Leiden verdediger bovendien redding op de lijn. De wedstrijd is in deze fase in ieder geval in evenwicht. Achteraf bekeken is het ook de laatste opleving van de Katwijkers. In het kwartier voor rust dringt Leiden steeds meer aan. Achterin is het soms vrouwen en kinderen eerst en van een fatsoenlijke opbouw is geen sprake meer. Als Leiden weer fris en fruitig door de achterhoede van de vogels combineert is het nota bene middenvelder Max die te onstuimig het duel aangaat. Met een (terechte) penalty als gevolg. Waar het Rijnvogels-kamp hoopte met een 0:0 de pauze te halen valt op de valreep toch nog de 0:1.

Werk aan de winkel in de tweede helft, zou je zeggen. Maar het gaat van kwaad naar erger. Bijna vanaf de aftrap scoort Leiden op kinderlijk eenvoudige wijze de 0:2. Collectieve diepslaap bij de vogels? Wie zal het zeggen? Feit is dat twee tegentreffers in de laatste minuut voor en de eerste na rust gif zijn voor elke ploeg. Dankzij een van richting verandert schot komen de Rijnvogels uit het niets toch dichterbij. Roy staat op het punt om Rens in het veld te sturen en de veldbezetting om te gooien als na een vrije trap de 1:3 valt. Typerend voor het optreden vandaag: net als bij het laatste doelpunt (na een corner) blijven de vogels na de voorzet apathisch staan terwijl hun tegenstanders in de zestien naar de bal toe bewegen. Dan vraag je er bijna om. Alle pogingen nog iets recht te zetten stranden voortijdig en de 1:4 door weer een standaardsituatie (dit keer een vrije trap na de zoveelste onnodige overtreding) voelt als de genadeklap.

Het Derde duikelt op de ranglijst naar de 5e plek. En deze duikvlucht zal nog voortduren als het roer er niet snel omgaat. In elke wedstrijd moet er vanaf het begin volle concentratie zijn en 100% gegeven worden anders komen wij tegen sterke ploegen zoals Leiden 2 gewoon te kort. Met nog een laatste maar zeer lastige uitwedstrijd aanstaande zaterdag tegen het sterke Meerburg 2 te gaan (aftrap 14.15 uur) is er nog één kans om de negatieve reeks (de laatste drie wedstrijden werden niet gewonnen) te doorbreken en met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Iedereen moet nu toch wakker zijn. Dus aan de focus zal het hopelijk niet liggen. Nog één keer vlammen voor kerst. Succes boys.