Heren 3 bereikt na thriller finale voor promotie

Derde bereikt na thriller finale voor promotie

SEV 2 : FC Rijnvogels 3 1:3 n.v. (0:0; 1:1)

In de halve finale van de nacompetitie verdien je geen schoonheidsprijs. Hier zijn de belangen groot en moet er hoe dan ook worden gewonnen. De Rijnvogels weten vandaag het best met de druk om te gaan en gaan na 120 spannende minuten bij het tegen degradatie uit de 2e klasse vechtende SEV uit Leidschendam verdiend met de buit vandoor. De ‘oudjes’ Niels, Parel en Rens scoren de doelpunten maar het is vooral de gedisciplineerde teamprestatie vol passie, inzet en strijd die uiteindelijk de doorslag geeft.

Roy en Jaap willen vandaag op de succesvolle opstelling van afgelopen week vertrouwen (met Job voor Nick) maar moeten toch schakelen als Max vlak voor de aftrap aangeeft wegens liesklachten niet te kunnen spelen. Marvin nemt zijn plek in de hart van verdediging in en Sander J. start op het middenveld. Onze drie A-junioren Julian, Jan en Kevin staan eveneens aan de aftrap.

Dit zijn de wedstrijden die je nog je hele voetballeven zullen bijblijven. Het gaat echt om de knikkers. Winst betekent voor de ene ploeg een volgende stap richting promotie en voor de andere lijfsbehoud. Bij verlies is het voor beide teams gelijk afgelopen. De uitgangspositie van de Rijnvogels is iets makkelijker want er valt er eigenlijk alleen maar iets te winnen. De strijd tegen degradatie levert over het algemeen meer stress op.

En dat is vandaag op sportpark Kastelenring bij de thuisploeg goed te zien. Op het moment in de tweede helft en in de verlenging dat het echt moet gebeuren verliezen de trainer en de ploeg van SEV zich in gemopper op de over de hele wedstrijd bezien goed en consequent fluitende scheidsrechter en in onnodige en soms snoeiharde overtredingen. Het resulteert in een tweede gele kaart vlak voor het einde van de reguliere speeltijd en laat de wedstrijd in het voordeel van de bezoekers uit Katwijk kantelen.

Want de vogels hebben het na de verdiende 0:1 door Niels een kleine twintig minuten voor tijd een fase lang behoorlijk moeilijk. De wedstrijd ontvlamt ook pas diep in de tweede helft. Daarvoor was het spel lange tijd gekenmerkt door veel hectiek, onnauwkeurige passes en amper kansen aan beide kanten. Rijnvogels had in de eerste helft veel meer balbezit maar alle schietkansen, voorzetten, corners en scrimmages leidden tot niets. Jan was het dichtst bij de openingsgoal maar kon de bal nadat die van de lat terug sprong koppend net niet genoeg vaart meegeven. De SEV goalie kon vallend een eerste treffer voorkomen. Keeper Julian aan de andere kant moest slechts één keer ingrijpen maar was in de korte hoek op zijn post.

Het uit een gesloten verdediging opererende SEV loert lange tijd op de counter maar kruipt na rust langzamerhand uit zijn schulp. Marc en Rens moeten een keer alles geven om de kleine en beweeglijke spits van SEV af te stoppen. Aan de overkant heeft Mike een goede kans maar zijn poging stuit weer eens op een been van een SEV verdediger. De wedstrijd is nu in evenwicht en beide ploegen jagen op de eerste goal. Na een sterke verdedigende actie van Job krijgt Mike in de 72e minuut de bal op de helft van SEV. Hij slalomt langs drie SEV spelers en bedient Niels in het midden. Niels laat zich deze kans niet nemen en schuift de bal rustig langs de keeper in het net. Een bevrijdende ontlading volgt. Maar de vreugde is helaas van korte duur. Een eerste waarschuwingsschot zeilt maar net over het doel maar bij een vrije trap op randje zestien gebruikt een Rijnvogels-speler de arm om de bal te blokkeren en wijst de scheids resoluut naar de stip. Julian is kansloos tegen het goed geplaatste schot. 1:1 en weer opnieuw beginnen. Met nog een klein kwartier te gaan kan de volgende treffer de beslissing brengen. SEV gooit nu alle remmen los. Een niet gegeven vrije trap aan de zijkant zorgt voor het nodige gif en nieuwe krachten bij de thuisploeg. Helaas uit zich dat ook in scheldpartijen tegenover de scheidsrechter die de coach dan ook naar een plek achter te boarding verwijst. Zijn spelers proberen alles om de 2:1 te scoren. In meerdere situaties komen de Rijnvogels goed weg. Job moet twee keer vlak voor de doellijn redding brengen en Julian volbrengt een heldendaad als hij de vingertoppen nog net tegen de bal krijgt en deze daardoor tegen de bal gaat. Als SEV na een botsing in de zestien met veel verbaal geweld een tweede penalty claimt maar deze (terecht) niet wordt gegeven leven een paar spelers hun frustratie uit op hun tegenstanders. Job wordt grof onderuit geschoffeld en de scheids kan niet anders dan de boosdoener een tweede gele kaart geven. Met een man meer is Mike vlak voor tijd zelfs dicht bij de ‘golden goal’ maar de goede SEV keeper graait de bal weg van zijn voeten.

Zo eindigen de 90 minuten in een gelijke stand en moet er worden verlengd. Roy wisselt Nick voor Job (en later Sander B. voor Mike). Nick ‘beton’ krijgt gelijk een doodschop van een SEV verdediger te verwerken die minimal donkergeel waard is. Enfin, de vogels gaan door en verhogen de druk. Rens heeft een kans en ook schoten van Niels en Nick zijn gevaarlijk. Maar net als in de eerste helft zit er altijd een voet of been tussen. Tot de 102e minuut. De corner van Rens wordt verlengt en blijft voor de doellijn hangen. Parel die in de tweede helft Colin heeft afgelost is er als de kippen bij en drukt de bal over de lijn. Oerkreten op het veld en gejuich aan beide kanten van het hoofdveld waar de vele meegereisde Rijnvogels supporters zich hebben verzameld. Nu volhouden mannen. SEV probeert met de moed der wanhoop het onvermijdelijke te voorkomen maar als in de tweede verlenging Sander J. op randje zestien wordt gevloerd volgt de genadeklap en tevens het absolute hoogtepunt van de dag. Rens legt de bal klaar, mikt, neemt aanloop en scoort. Zo simpel het er papier uitziet zo moeilijk het is. Met een lichte curve vliegt de keihard maar toch met veel gevoel getrapte bal in de kruising. Voor de liefhebbers: ‘check this out’!  (filmpje onder “Kooltuinstrijders” op facebook).

De ontlading is geweldig. Nick’s arm vliegt bijna uit de kom maar dat kan de pret niet drukken. Na 120 minuten staat de winner vast en dat zijn de Rijnvogels. De ploeg heeft zich door het gemopper en de harde spelwijze van de tegenstander niet gek laten maken en heeft geen stomme dingen gedaan. Dat geeft vandaag de doorslag. Prachtig om te zien hoe eensgezind de spelers en de begeleiders de supporters na afloop (aan beide kanten!) bedanken. Nee, voor de finale volgende week zaterdag tegen tweedeklasser Ter Leede 3 hoeft je als fan niet bang te zijn. De laatste berichten geven 12 uur als aanvangstijdstip aan. Wat zou het een droomscenario zijn om de promotie na jaren van ‘net niet’ dan toch eindelijk op de familiedag en op onze eigen en hopelijk volgepakte Kooltuin te realiseren. Het wordt hoe dan ook een gedenkwaardige dag. Veel geluk Kooltuinstrijders! En vergeet niet te genieten van deze dag. Maar jullie kennende zit dat wel snor 🙂