Heren 1 pakt punt tegen Jong FC Groningen

De wedstrijd tegen Jong FC Groningen moest één van de laatste zes strohalmen zijn voor de ploeg van trainer Hein van Heek om het elftal te behoeden voor degradatie uit de derde divisie. De wedstrijd in Groningen eerder dit seizoen eindigde in een gelijkspel (0-0), waarmee Fcr zich het meest gelukkig mocht prijzen. Voor Fcr dus een opgaaf waarvan het vooraf al zeker was dat het niet eenvoudig zou zijn. Zeker na acht verliespartijen op rij kan er nauwelijks gesproken worden van makkelijke of moeilijke wedstrijden. Vorige week ging het hopeloos mis in Sneek, waarna er afgelopen dinsdag weer een praatsessie ingelast is. Daartoe is er besloten om behoudender te gaan spelen met als gevolg dat er weer eens een basisplek was ingeruimd voor Sonny Ten Hoope. Bright Ampong werd een linie naar voren geschoven ten faveure van Pieter van der Breggen die geblesseerd (knie) van het wedstrijdformulier gehaald is. Voorin stond Jaap van Duijn opgesteld die na zes wedstrijden brommen weer speelgerechtigd is. Dit ging ten koste van Jim Havenaar die, naar later zou blijken, de hele wedstrijd zou volgen vanaf de bank.
Het eerste half uur gebeurde er bijzonder weinig interessants op De Kooltuin. Fcr hield de mensen heel dicht op elkaar uitgezonderd de twee voorwaartsen Jaap van Duijn en Arno Dijkstra. Zij waanden zich op een onbewoond eiland en konden met z’n tweeën weinig potten breken. Het moet gezegd dat Jaap van Duijn een zeer gedreven indruk maakte, maar Jong FC Groningen voetbalde met gemak door de linies van de thuisploeg heen. Kansen werden er echter in het geheel niet gecreëerd en het duurde tot de 23e minuut dat er een keeper voor het eerst handelend op moest treden. Peter Messemaker wist een hoekschop met de vingers te beroeren waarna de bal uit de tweede lijn op de goal geschoten werd. Dit keer zat Peter er wat beter op en zijn redding was mooi en stijlvol. Fcr kon er maar weinig tegenover zetten. Verder als een schot van Romano van der Stoep hoog over de goal van keeper Hoekstra kwam het niet. Het wachten was tot de wedstrijd open gebroken werd en dat gebeurde na zo’n 27 minuten spelen. Joey Zandbergen ging aan de zijkant van het veld iets te grof een kopduel aan. Althans in de ogen van de grens, waar scheidsrechter Prooi aanvankelijk door wilde laten spelen. Een vrije trap als gevolg. En zoals vaker dit seizoen werd een dood spelmoment ons fataal. Uit de vrije trap werd er ongehinderd ingekopt door Gijs Jasper, toch niet bepaald de langste van het veld, 0-1. Geheel onnodige achterstand, maar wederom zit het FC Rijnvogels weer tegen. Toch was het dit moment dat de wedstrijd min of meer deed kantelen. FC Groningen deed een stapje terug en liet Fcr meer in het spel komen. Bij de thuisclub werd er wat meer opportunistischer gevoetbald en werd er nadrukkelijker op de deur geklopt bij keeper Hoekstra. Hein van Heek stuwde druk coachend zijn manschappen wat meer naar voren en het resulteerde in een aantal hachelijke momenten voor de goal van de ploeg uit het hoge Noorden. Arno Dijkstra, niet erg gelukkig in zijn acties vandaag, kreeg de bal ingespeeld waarna hij kort kaatste op de goed doorgelopen Ricardo de Vlugt. Jaap van Duijn kwam net te kort om de steekpass in ontvangst te nemen en keeper Hoekstra dook goed op de bal. Even later werd Jaap gestopt door zijn directe tegenstander door overduidelijk aan Jaap zijn arm te hangen. De blauwe plekken staan nog in zijn arm, maar arbiter Prooi zag er geen overtreding in. Grootste kans in de eerste helft was voor Arno Dijkstra. Ampong hield met uiterste inspanning een bal binnen rechts in de hoek, behield het overzicht en speelde de Vlugt aan. Zijn voorzet was op maat voor topscoorder Dijkstra, maar diens kopbal belandde op de paal en stond de gelijkmaker in de weg. Het was het laatste wapenfeit van de eerste helft. Op basis van het laatste kwartier viel er nog genoeg te hopen voor het trouwe publiek.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en het was Groningen die voor het eerste gevaar zorgde. Na een paar minuten werd er een corner toegestaan en dan houdt alles en iedereen wat Rijnvogels ademt zijn adem in. Uit de corner werd er hard op doel geschoten en de redding was van Peter Messemaker. Maar of hij het zo allemaal bedoeld had, mocht je toch wel afvragen. Hij kreeg de bal vol in het gezicht. Het schijnt dat de balafdruk nog steeds te zien is op zijn wang, maar gelukkig voor de Rijnvogels kon Peter gewoon door. Fcr probeerde de draad weer op te pakken van vlak voor de thee en zette Groningen vast op eigen helft. Na 52 minuten kreeg Fcr zijn eerste corner van de wedstrijd te nemen! Corners die doorgaand zo gevaarlijk zijn met koppers als Mart Spierdijk, Joey Zandbergen en Arno Dijkstra, maar deze corner vloog over alles en iedereen heen. Het was tekenend voor de situatie waar we ons in verkeren. De meest gangbare dingen gaan mis en lukken niet. Een minuutje later reageerde Messemaker op een diepe bal maar schatte de bal totaal verkeerd in. Nog een beetje licht in het hoofd wellicht, probeerde hij met een soort “karate-kick” de bal nog te raken waarbij hij van geluk mocht spreken dat hij de Groningense vleugelaanvaller miste. Die speler ook overigens. Fcr zette nog maar eens aan. De wil om te winnen was er wel, alleen moet het kwartje eens de goede kant op vallen. Steeds vaker kwam Sonny mee op aan de rechterkant, maar zijn voorzetten kwamen helaas net niet bij een medespeler. Sonny die een ijzersterke wedstrijd speelde en de laatste minuten van de wedstrijd met kramp in de benen rond liep. In de 65e minuut greep Hein van Heek in en wisselde hij Thijs van Kruistum voor de licht aangeslagen Ricardo de Vlugt (voet). Thijs viel vorige week tegen Sneek ook al goed in, maar kon daar het tij niet doen keren. Deze middag zou Thijs een hoofdrol opeisen. En dat gebeurde al een paar minuten later. Jaap van Duijn, naar de rechterflank verhuisd, kreeg de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied en speelde Thijs aan in de voeten. Thijs, met de rug naar de goal, hield het overzicht en legde de bal goed terug op Romano van der Stoep die de bal beheerst tegen het net schoot, 1-1! Een schitterende goal en eindelijk viel het eens allemaal goed voor Fcr. Nog eens een paar minuten later werd het zelfs 2-1 voor De Kooltuinstrijders. En wederom was het Jaap van Duijn die aan de basis stond. Dit keer ging zijn voorzet vanaf rechts door de lucht en dit keer was Thijs de afmaker. Zijn kopbal kwam nog op de paal, maar ging via het achterhoofd van keeper Hoekstra toch het doel in, 2-1! Gezien het spelbeeld en het opportunistische spel van de thuisclub en terechte tussenstand. Echter heel lang kon de voorsprong niet gehouden worden, want nog geen 5 minuten later werd de stand weer gelijk getrokken. FC Groningen, niet dat hele eind hier gekomen om te verliezen, zetten nog eens aan. De eerste de beste aanval was ook meteen raak. En daar zag het in de Katwijkse defensie niet allemaal even fris uit. Vanuit het middenveld mocht er vrij opgelopen worden zonder een strobreedte in de weg gelegd te worden. De diepe bal ging tussen Spierdijk en Zandbergen in en de rugdekking was weer even in geen velden of wegen te bekennen. En ook Peter kon alleen maar kijken hoe de bal de touwen in werd geschoten door Gijs Jasper. Zijn tweede van de match. Een zure tegengoal die al het harde werken teniet deed.
In het laatste kwartier was er van goed veldspel geen sprake meer. Beide partijen gingen op zoek naar de winnende treffer en ook beide ploegen maakten aanspraak op die treffer. Bij Fcr werden Bright Ampong en Romano van der Stoep gewisseld voor Niels van Veen en Mitchell Theuns. Vers bloed om de winst te forceren, maar beide invallers kregen niet het momentum om zich positief te onderscheiden. Een paar minuten voor tijd kreeg Arno Dijkstra wel het moment om de wedstrijd te beslissen maar een vrije kopkans was niet aan hem besteed, waar hij doorgaans geen enkele moeite mee heeft. Geen bevrijdende treffer en aan de overkant was het oppassen geblazen, want ook Groningen kreeg nog een kans op de winst. Een snelle uitval van de groenhemden eindigde met een kopbal op de goal. Peter Messemaker was al geklopt, maar gelukkig vloog de bal net naast. Fcr kroop door het oog van de naald en had eindelijk weer eens het geluk aan zijn zijde. Niet veel later werd er voor het eindsignaal gefloten en kon er een punt worden bijgeschreven. Gezien het feit dat alle concurrenten ook punten pakten, was het een zeer dankbaar punt. Misschien wel twee te weinig, maar over de hele wedstrijd genomen een terechte uitslag. Na acht verliespartijen pakt FC Rijnvogels weer eens een punt en is daardoor nog steeds niet afgeschreven. Volgende week wacht SteDoCo in de uitwedstrijd in Hornaar. Aanvang 14.30uur.
Opstelling FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, J. Zandbergen, R. Zandbergen, Spierdijk, Ampong (Theuns 81), v.d. Horst, de Vlugt (v. Kruistum 66), v.d. Stoep (v. Veen 81), Dijkstra, v. Duijn.
scoreverloop: G. Jasper 0-1 (28), v.d. Stoep 1-1 (68),  v. Kruistum 2-1 (70), G. Jasper 2-2 (77).