Heren1: Eerste klap is een daalder waard

P

Prima seizoensouverture van het eerste

Venijn zat in de staart

‘Een goed begin is het halve werk. ‘De eerste klap is een daalder waard en ‘Als het eerste schaap over de dam is volgen er meer’. Het is een drietal gezegdes die er op duiden dat het een goed gevoel geeft als je ergens goed aan begint. Het deed opgeld voor de Rijnvogels die de eerste driepunter bij de start van de competitie in het eigen nest wisten op te bergen.

Dat het allemaal niet zo simpel ging als dat de uitslag deed vermoeden heeft ook trainer Thomas Duivenvoorden kunnen aanschouwen. ‘Het was moeilijk het tempo hoog te houden tegen een team dat zich telkens ver terug liet zakken. Wij waren de meest voetballende ploeg en maakten ook aanspraak op de overwinning. De uitslag is dan ook volkomen terecht’ in de visie van de winnende trainer. Een overwinning die pas kort voor het scheiden van de markt cijfermatig enige betekenis van importantie kreeg. Duivenvoorden had wel het gelijk aan zijn zijde dat de zege volkomen verdiend was. De promovendus uit Poortugaal hield de ‘Poort van Poortugaal’ lang gesloten tot aan de rust.

Topscorer van vorig seizoen Jaap van Duijn, werd pas in de tweede helft binnen de lijnen gebracht. Hij zou een belangrijke stempel op de wedstrijd drukken. Niet dat deze op slot zat maar er moest een moment komen waarop de gastheren een verdiende voorsprong zouden nemen. De routinier was koud binnen de lijnen of vanuit zijn vlijmscherpe vrije trap zou de score eindelijk worden open gebroken. Doelman Dyron Bijl moest het leer lossen en verdediger Arie de Vreugd genoot dankbaar van de rebound. Het moment waarop de thuisclub meer bloed rook maar het zou er vooralsnog niet vloeien. De Vogels mochten hun doelman Yannic Augustinus dankbaar zijn dat hij in de slotfase zijn team op de been hield en de gelijkmaker voorkwam door na een scherpe counter zeer alert te reageren. In vrijwel dezelfde minuut werd het duel beslist. Met nog 5 minuten op de klokken was het wederom Jaap van Duijn die na de zoveelste overtreding vanaf een metertje over 25 aan mocht leggen. De geschiedenis van een aantal minuten daarvoor herhaalde zich. Sluitpost Bijl moest lossen en nu was Maarten Reyneveld als de kippen erbij om de Vogels naar de bevrijdende 2-0 te loodsen. Met nog 5 minuten op het uurwerk was het derhalve een gelopen koers. Dat de bevlogen Jaap van Duijn via de ongelukkige handsbal van Melvin Kingsale nog een pingel in de schoot kreeg geworpen was koren op zijn molen. Zoals zo vaak voordien bolden de touwen wederom na zijn onberispelijk genomen elfmetertrap. Zo zat het venijn in de staart van de opening van het seizoen waarin het team gevolg gaf aan de uitspraak van de trainer. In een interview in een plaatselijk medium had hij uitdrukkelijk gesteld: ‘In het begin zullen wij er staan’. Ondanks een korte voorbereiding heeft hij aan zijn deze uitspraak gestalte gegeven.

FC Rijnvogels: Augustinus, Van den Oever, De Vreugd, Schonenberg, Verlaan, Van der Stoep (90: Paramin), Dobbe (74: Bakker)  Driebergen, Van Leeuwen (54: Van Duijn), Reyneveld, Tsjin Asjoe.

Scoreverloop: 55: De Vreugd, 1-0. 85: Reyneveld 2-0. 90: Van Duijn 3-0.

Eerste punten zijn binnen

De eerste klap is een Oud Hollandse daalder waard (waarde toen f. 1,50). Het was er een zonder glans maar wel met het nodige rendement. Op een zonnige Kooltuin wisten de vogels de eerste drie belangrijke punten in het eigen nest te houden.

Aanvoerder Ricardo de Vlugt en tevens Man of the match: ‘In de eerste 25 minuten liep het allemaal prima en kwamen we terecht op voorsprong en daarna lieten we ons iets zakken. Toen kreeg FC ‘s_Gravenzande ook genoeg kansen en kwamen wij goed weg. In de tweede helft was het stukken minder en zeker toen Roy van Leeuwen van het veld werd gestuurd. We moesten ons beperken tot verdedigen en de voorsprong vasthouden en dat is met de nodige moeite gelukt’ blikt de captain terug. Trainer Jimmy Simons had ongeveer woorden van dezelfde strekking. ‘We speelden in het begin prima en hadden zelfs nog kansen op 3-0. Met tien man moesten we hen opvangen en dat hebben we goed gedaan. Het ging om het resultaat’. Ja daar ging het tenslotte om. De toeschouwers werden zeker in de tweede helft niet op een mooi potje voetbal van de thuisclub verwend. De fysiek sterke tegenstander had volkomen de grip op het duel en het was wachten op de anschlustreffer die er steeds maar niet kwam. Opvallend: doelman Jeffrey Verkerk die in de eerste helft met een aantal knappe reddingen de nul koesterde heeft ondanks de dreiging voor zijn hok in het tweede bedrijf minder werk gehad dan voor de thee. Met dank aan zijn verdedigers voor hem die- soms met kunst- en vliegwerk en rigoreus opruimwerk- het rood-witte nest met hand en tand verdedigden. Vooral het moment waarop Kevin Wijmer zijn reeds geslagen doelman op de doellijn te hulp schoot was cruciaal. Zou het de 2-1 hebben betekend zou het duel nog een spannende slotfase tegemoet gaan. Zover kwam het dus echter niet en zou het nimmer hebben hoever komen om twee redenen: de gastheren vergaten uit te lopen naar 3-0 en de bezoekende Westlanders konden ondanks een handvol doelrijpe kansen en de verdiende treffer niet achter het nylon van de Katwijkse sluitpost Verkerk krijgen.

De start van de vogels was voortvarend want na 3 minuten was het al raak toen Max van Steen na een corner van Jaap van Duijn als winnaar uit een spitsuursituatie voor het doel van Danny Koning tevoorschijn kwam. Luttele minuten later had het zomaar 2-0 kunnen zijn maar Chaidon Melfor stuitte op de doelman en uit de daaruit volgende scrimmage ontsnapten de Westlanders aan een verdubbeling van de score. Deze kwam er toch nadat Max van Steen na een assist van Romano van der Stoep binnen knikte en daarbij de hulp van doelman Koning nodig had die het leer niet onder controle kon krijgen. Omdat doelman Verkerk na het terugvallen van zijn team en het sterker wordende FC ’s-Gravenzande met enkele knappe parades zijn hok schoon hield brak de rust met de 2-0 aan.

Na de thee dus een tegenvallend tweede bedrijf. De Vogels creëerden niet meer hetgeen zij voor de rust deden en het eerder wegzenden van Roy van Leeuwen kwam een en ander niet ten goede. Het werd een overlevingsslag die uiteindelijk goed uitpakte. ‘Ach de punten zijn binnen’ glunderde een tevreden supporter. Daarmee deed hij de waarheid geen geweld aan.

FC Rijnvogels: Jeffrey Verkerk, Dirk Jan van den Oever, Arie de Vreugd, Kevin Wijmer, Reno van Heiningen (70: Ted de Man), Luuk Slegt, Ricardo de Vlugt, Romano van der Stoep, Chadion Melfor (58: Roy van Leeuwen), Max van Steen (70:Sammy Zandbergen), Jaap van Duijn.