Heren 3 met valse start

BSC ‘68 2 : FC Rijnvogels 3 1:0 (1:0)

Derde met valse start

Het opleidingsteam van de Rijnvogels lijdt een onnodige nederlaag op de openingsdag van de competitie. De ploeg betaald de prijs voor een zwak eerste kwartier. De opgelopen schade na de tegengoal in de 15e minuut kunnen de vogels ondanks alle inzet en een geschat balbezit van 70% na de rust niet meer repareren. De punten blijven in Benthuizen.

Deze onnodige nederlaag komt toch enigszins verrassend. Het al jonge team uit het laatste seizoen heeft nogmaals jeugdige impulsen gekregen. Met Jan van Duijn, Tom van Paridon, Joep van den Herik en keeper Julian Jochems zijn er vier spelers uit de JO19 van vorig jaar ingestroomd. Zij vullen het gat dat de defintief na het tweede gepromoveerden Corné, Mike, Kevin en Rens hebben achtergelaten. Aan de trainers Roy Mulder en Ingmar Zwijnenburg de taak om uit dit piepjonge gezelschap weer een slagvaardige ’Mannschaft’ te smeden. De voorbereiding met één oefenduel en drie bekerwedstrijden verliep met vier overwinningen vlekkeloos. Dus dat beloofde het een en ander. Helaas ging het vandaag op de eerste speeldag gelijk mis.

De voortekenen vandaag zijn niet al te best. Mark geblesseerd en Max ziek in bed kunnen net als de trainers niet aan de aftrap verschijnen. Roy komt pas in de tweede helft (dan wel in spelertenue!) omdat hij eerst nog zijn jeugdteam moest coachen. Michiel, ook al niet helemaal fit, doet de warming-up en Mark de coaching tijdens de wedstrijd. De opstelling is noodgedwongen aangepast, met name in de laatste linie. Jan speelt in het centrum naast Marc met Nick op links en Job op rechts naast zich. Waar het aan ligt is moeilijk te zeggen maar feit is dat de gastheren in de eerste 15 minuten heer en meester zijn op het veld. Ze winnen de meeste duels en zetten vroeg druk. De opbouw van de Katwijkers verloopt dan ook moeizaam. Al in de 4e minuut moet keeper Hans zich strekken om een achterstand te voorkomen. Een breedtepass voor de eigen zestien ging hieraan vooraf. Typerend voor het slappe begin van de vogels. Wij komen nog twee keer goed weg voordat het dan toch raak is. Bij een lange haal van BSC naar voren moet Job het duel met de snelle linksbuiten aangaan. Job krijgt al sprintend een lichte duw en gaat naar de grond. De scheids ziet er geen overtreding in. Omdat er geen rugdekking in het centrum is komt de aanvaller van de thuisclub oog in oog met Hans te staan en kan in de korte hoek de 1:0 binnen schieten. Een verdiende achterstand want de Rijnvogels hebben tot dit moment nog niets laten zien.

De tegentreffer zorgt er wel voor dat de ploeg wakker wordt. Langzamerhand wordt het evenwicht hersteld en op het middenveld en achterin staat het nu beter. Wegens een blessure van Job moet bovendien onze achterhoede worden aangepast maar dat pakt prima uit. Michiel speelt nu centraal, Jan gaat naar links en Nick naar rechts. Eigenlijk krijgt BSC na de openingstreffer de hele wedstrijd lang geen echte kans meer. Aan de overzijde is het helaas ook pover besteld. De eerste echt gevaarlijke aanval van de vogels heb ik pas in de 45e (!) minuut gezien. Sander B. kan op links doorgaan. Zijn schot houdt het in het midden van een doelpoging en voorzet. De keeper raakt de bal nog net en Niels kan er daardoor bij de tweede paal net niet bij om de gelijkmaker binnen te tikken. Jammer.

Het moet dan maar na de pauze gebeuren. Nu hebben wij de wind in de rug en dat zal de boys misschien vleugels geven. En inderdaad, er volgt een helft lang eenrichtingsverkeer. De Rijnvogels dwingen BSC stevig terug op de eigen helft. De gastheren hebben alle aanvallende intenties laten varen en concentreren zich voornamelijk op tegenhouden en op zo veel mogelijk tijd rekken. De halve ploeg (5 spelers!) wordt gewisseld en elke wissel kost minimaal een minuut tijd. Tel daarbij de ‘slow-motion-uittrappen’ van de keeper en meerdere blessurebehandelingen (?) bij op en het wordt duidelijk dat het voor de toeschouwers een vervelende en rommelige tweede helft is. De op zich prima scheidsrechter van dienst wijst regelmatig naar zijn klokje maar telt aan het einde in plaats van 6 of 7 minuten slechts één minuut bij. Tja, het is nat en winderig en de goede man wi waarschijnlijk gauw onder de warme douche.

En het is ook maar de vraag of de Rijnvogels van de extra tijd zouden hebben geprofiteerd. Want ondanks alle pogingen (schoten van Colin en Joep, kopballen van Jan en Mark) en veel balbezit blijft het lastig voetballen met wind, regen en een tegenstander met veel mensen achter de bal. Het is zo een dag dat de bal iedere keer net niet goed valt. Als de keeper van BSC vlak voor tijd bij een vrije trap de bal uit de kruising bokst dan weet je dat het er vandaag gewoon niet in zit. Waar wij vorig jaar en in de voorbereiding in elke wedstrijd hebben gescoord blijft de teller voor de vogels vandaag op nul staan.

Een bittere en onnodige nederlaag tegen een enthousiaste maar voetballend toch beperkte tegenstander. Enfin, het seizoen is nog lang en volgende week thuis tegen het sterke VVSB 2 (vandaag 5:0 gewonnen tegen Koudekerk) is er gelegenheid tot eerherstel (aftrap 11.45 uur). De inzet en spirit van de tweede helft zou als motivatie kunnen dienen. En dan vooral veel scherper beginnen dan vandaag, mannen. Succes,