Heren 3: Cupfighters van het Derde doen het weer

FC Rijnvogels 3 : Excelsior Maassluis 2 2:0 (0:0)

Nadat in de eerste KO ronde van het bekertoernooi Quick Boys 3 eraan moest geloven is het vandaag de beurt aan reserve hoofdklasser (!) Excelsior Maassluis 2. Dankzij een geweldige teamprestatie en twee schitterende doelpunten van Nick en Rens worden de bezoekers met een verdiende 2:0 naar huis gestuurd. Dit kerstcadeau hebben de mannen van Roy alvast binnen…

Waar het Tweede van de Rijnvogels een aantal weken geleden tegen deze opponent met 1:4 vrij kansloos ten onder ging zorgt Heren 3 vandaag voor een echte bekerstunt. Vanaf de aftrap wordt er hartstochtelijk gestreden en hoe langer de wedstrijd duurt ook steeds beter gevoetbald. Bij Excelsior verloopt de prestatiecurve daarentegen precies andersom. In het begin tonen de bezoekers een paar keer hun surplus aan techniek en snelheid. Na ruim 10 minuten wordt de linksbuiten diep gestuurd en komt alleen voor keeper Hans. Tegen de schuiver in de lange hoek is onze goalie kansloos maar de paal brengt redding. Tien minuten later een soortgelijke situatie maar deze keer is het Hans die de ploeg met een geweldig reflex voor een achterstand behoedt.

Maar, eigenlijk zijn hiermee al alle kansen voor de bezoekers voor rust genoemd. De hoofdklasser speelt in een te laag tempo dat de Rijnvogels de mogelijkheid biedt alle gaatjes dicht te lopen. Ook zie je ze af en toe vrij nonchalant de bal rondtikken. Het lijkt een beetje op onderschatting van de tegenstander. Dat speelt het Derde in de kaart want de thuisploeg staat compact en zoekt bij balveroveringen snel de weg naar voren. Roy heeft met Mike op links, Niels in het midden en Jaco “overal” voor een gedurfde opstelling met drie aanvallers gekozen en dat pakt hoe langer de wedstrijd duurt steeds beter uit. Want na rond twintig minuten zijn de eerste speldenprikken van de vogels te zien. Niels met een kopbal en Mike met een paar versnellingen zorgen voor gevaar voor de goal van Excelsior. Tot de rust blijft het echter bij de brilstand wat al een compliment voor de thuisploeg waard is.

Roy verwacht in de rust dat Excelsior er een tandje bij zal zetten en het tempo gaat opvoeren. Maar dat valt reuze mee. Ook dankzij de wind in de rug zijn juist de Rijnvogels in de tweede helft de bovenliggende partij. Niet zo zeer wat het balbezit betreft maar wel in de vele met hartstocht gevoerde duels en bij het aantal gevaarlijke aanvallen. Excelsior komt in de tweede helft maar tot drie (!) afstandsschoten op doel die allemaal de buit zijn van Hans. Aan de overkant zijn de Rijnvogels veel dreigender. Toch duurt het nog tot rond een kwartier voor tijd voordat de verdiende 1:0 valt. Rechtsback Nick wordt aangespeeld. Hij snijdt op volle snelheid naar binnen passeert twee tegenstanders en haalt van een meter of 18 de trekker over. Nota bene met zijn mindere linker been. Hard en laag vindt zijn schot de weg in het net. Wat een heerlijke treffer van Nick en wat een ontlading bij de ploeg. Maar, “the best has yet to come”. Als de geweldig spelende en vechtende Niels (zijn rechterschoen moest er zelfs aan geloven) voor de zoveelste keer slechts met een overtreding is te stoppen mag scherpschutter Rens weer eens zijn kunsten vertonen. Na twee eerdere pogingen ligt de bal nu op ruim 20 meter perfect voor één van zijn fameuze ‘krulballen’. En ja hoor, met een wonderschone curve vliegt de bal in de kruising. Zelfs de sportieve trainer van Excelsior klapt vol bewondering in zijn handen. En terecht!

Nog tien minuten te gaan en de wedstrijd is gespeeld. Slim halen de Rijnvogels (met name Niels, Lars, Jaco en Jan) nu het tempo uit de wedstrijd wat niet altijd door de bezoekers wordt gewaardeerd. De frustratie neemt toe en bij een ferme duw tegen Niels van de reeds met geel bestrafte linksbuiten kan de prima fluitende scheidsrechter van Dam niet anders en de rode prent tonen. Zonder nog verder in gevaar te komen wordt de 2:0 overwinning op een team dat 3 (!) klassen hoger speelt over de streep getrokken. Een geweldige prestatie van een ploeg dat zich vandaag aan de hand van de sterke Lex, Lars, Jaco en Rens het rapportcijfer “10 met een griffel” verdiende. Een heerlijk gevoel om zo de winterstop in te gaan.

Roy gebruikte vandaag geen wissels. Zo kwam het niet tot een laatste optreden van Sander Bakker. Onze snelle vleugelspeler moet na meerdere succesvolle jaren bij het Derde een stap terugdoen. Hij kan zijn werk in de zorg met onregelmatige werktijden niet meer combineren met twee keer trainen en de wedstrijden op zaterdag. Sander gaat nog wel in een vriendenteam verder op de Kooltuin maar van zijn snelle rushes zullen wij in de toekomst bij Heren 3 niet meer kunnen genieten. Sander bedankt en veel succes met alles!

Iedereen fijne feestdagen en een spetterend 2019 gewenst!