Code rood voor heren 1

Het is over het algemeen wel leuk om een wedstrijdverslag te schrijven van welke wedstrijd dan ook. Zeker als het een wedstrijd van Heren 1 betreft. Je speelt de wedstrijd thuis in gedachte nog even af. Laat de belangrijkste momenten de revue passeren en zet deze vervolgens op papier. Met als doel om de thuisblijvers en de mensen die er om welke reden dan ook niet bij konden zijn, een zo goed mogelijk beeld te geven van het verloop van de wedstrijd. Of dat degene die er wél bij geweest waren, de wedstrijd konden laten herbeleven. Een verslag schrijven van een wedstrijd die verloren is, wordt al een stuk lastiger. Tel daarbij op dat de serie die neergezet word één van de slechtste is uit de geschiedenis van FC Rijnvogels dan kunt u zich wel bedenken dat zo’n verslag een aardig potje vrijworstelen is.

De doelstelling voorafgaande aan dit duel was simpel doch niet eenvoudig te bewerkstelligen. Er moest gewonnen worden! FC Rijnvogels staat op 1 van de twee degradatie plaatsen en om die te ontlopen zullen er wedstrijden gewonnen moeten worden, te beginnen in Sneek. En waarom niet? Thuis werd er tenslotte ook gewonnen van de ploeg van trainer Richard Karrenbelt. Trainer Hein van Heek kon weer beschikken over Bright Ampong. De verdediger was voor 3 wedstrijden geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Capelle, maar na er twee wedstrijden schorsing uitgezeten te hebben, werd alsnog de heel makkelijk gegeven rode kaart kwijtgescholden. Dit was toch wel een hele dure scheidsrechterlijke dwaling!
FC Rijnvogels, in het witte uittenue gehuld, begon goed en geconcentreerd aan de wedstrijd. O.N.S. Boso Sneek werd al vroeg gestoord in hun opbouw en dat leverde het eerste kwartier veel balbezit op voor ONS Fcr. Kansen leverde het echter niet op. De thuisploeg hield de gelederen, onder aanvoering van klasbak Angelo Zimmerman goed gesloten. Het spel was de eerste 15 minuten volledig in evenwicht. ONS Boso Sneek probeerde voornamelijk met lange diepe ballen hun voorwaartsen te bereiken, maar de Katwijkse verdediging bleef solide overeind. Tot de 15e minuut. Joey Zandbergen wilde een bal uit de verdediging wegwerken, maar raakte de bal volkomen verkeerd. De bal verdween recht omhoog waarna een Sneker spits de bal in één keer op zijn pantoffel nam. De paal bracht redding en stond zo de openingstreffer in de weg. Het eerste wapenfeit van FC Rijnvogels kwam na 20 minuten voort uit een corner. Het schot(je) van Spierdijk miste echter alle kracht dat er van een echt wapenfeit nauwelijks te spreken valt. FC Rijnvogels heeft in de openingsfase nadrukkelijk met z’n krachten lopen smijten door het vroege stoorwerk, waardoor het na 20 minuten een stapje rustiger moest doen. Sneek kwam steeds meer in het spel en trok het initiatief volledig naar zich toe. Het leidde tot de openingstreffer in de 23e minuut. Balverlies op het middenveld ging eraan vooraf. Messemaker redde nog mooi op het eerste schot, maar was kansloos op het tweede. De rebound na de redding werd knalhard middenin het netje gejaagd, 1-0. Doelpunt voor Oranje. Wederom een achterstand. Bij FC Rijnvogels verdween het combinatiespel. Teveel mensen die met de bal lopen en Sneek voerde de druk op. FC Rijnvogels liep rond als een aangeslagen boxer en de oranjehemden wilden nog vóór rust de knock-out toedienen. Het was aan Peter Messemaker te danken dat de marge beperkt bleef tot 1. Eerst kwam hij als winnaar uit een 1 tegen 1 duel en niet veel later bracht hij redding met de vuisten op een schot in de korte hoek. Daartoe werd de rust behaald met “slechts” een 1-0 achterstand.

In de rust greep trainer v. Heek in. Er moest uit een ander vaatje getapt worden om het tij te doen keren. Niels van Veen werd ingebracht en Pieter v.d. Breggen bleef in de kleedkamer achter. De tweede helft begon Fcr voortvarend. De mensen van Sneek werden fel op de huid gezeten en er werd volop strijd geleverd. Maar daar waar het spelletje uiteindelijk om draait, bleef achterwege. Namelijk het creëren van kansen. Met nog een half uur op de klok werd Thijs van Kruistum als pinchhitter ingebracht. Dat werd hij ooit al een eerder met eenzelfde tussenstand op het scorebord en we weten allemaal wat er toen gebeurde. Sander v.d. Horst ging naar de kant. Sander speelde zoals we van hem gewend zijn. Voorop in de strijd en nimmer verzakend. Zestig minuten is helaas het maximale wat Sander v.d. Horst van zijn lichaam kan vergen. FC Rijnvogels moest scoren en daartoe is de spits van het tweede dus zijn logische vervanger. Romano v.d. Stoep, linksvoor, verhuisde een linie naar achter. Dijkstra verkaste naar links en Thijs nam de spitspositie in. En daar waar de uitploeg 15 minuten naar op zoek was, gebeurde wél aan de overkant. De eerste de beste uitval van Sneek werd meteen verzilverd. Messemaker werd in de korte hoek verschalkt, 2-0. FC Rijnvogels, al heel wat dreunen gehad dit seizoen, rechtte nog eens de rug en zocht nog fanatieker de aanval op. Het leidde tot wat kleine kansjes van v. Kruistum en Dijkstra. V. Kruistum had een mooie actie in het strafschopgebied, speelde zich goed vrij, maar schoof de bal ongelukkig voorlangs het doel. Dijkstra kwam tot een rollertje nadat hij met zijn rug naar de goal werd aangespeeld. Uit de draai geschoten wanhoopspoging miste alle kracht en was geen enkel probleem voor de Friese sluitpost. De keeper die nimmer in problemen is geweest deze wedstrijd. Direct uit de tegenaanval wist Sneek wél te scoren. Ook al hadden zij hier wederom een rebound voor nodig om tot scoren te komen, is dit een lesje effectiviteit van de eerste orde. Het spel is gespeeld en alles wat FC Rijnvogels ademt, snakt naar het eindsignaal. De gifbeker is echter nog lang niet leeg en Sneek pakte deze gelegenheid gretig aan om eens lekker aan het zelfvertrouwen te werken. Bij de vierde goal gingen Joey Zandbergen en Messemaker de fout in. Als je eenmaal in de hoek zit waar de klappen vallen gaat ook alles mis. Een voetbalcliché die maar weer eens onderstreept werd. Het tikkie terug van Zandbergen werd niet goed verwerkt door Messemaker. Of het nu Peter was die te laat “los” riep of Joey die het niet hoorde. Van dit communicatie probleem maakte de Sneker spits handig gebruik en de 4-0 was een feit. En nog was het niet gespeeld. De meeste Rijnvogel supporters waren al onderweg richting afsluitdijk toen voor de vijfde keer “het doelpunt-tune” door de speakers schalmde, 5-0! Of is het “dé doelpunt-tune”? Ach, wat maakt het uit. Een paar minuten bleef het stil uit de speakers toen Arno Dijkstra de eretreffer voor zijn rekening nam. De hatelijke nul van het scorebord af. Niet veel later blies arbiter Schaper voor de laatste maal op zijn fluitje. De achtste nederlaag op rij was een feit. Met nog zes wedstrijden te gaan geld code rood op De Kooltuin. Volgende week komt Jong Fc Groningen op bezoek. De eerste van de zes laatste strohalmen. Aanvang 14.30 uur.
Opstelling FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, J. Zandbergen, Spierdijk, R. Zandbergen, vd Horst (61e v Kruistum), de Vlugt (79e Theuns), vd Breggen (46e v Veen), vd Stoep, Dijkstra, Havenaar.