HOOFDSPONSOR
Hoofdsponsor van FCRIJNVOGELS CORNELIS VROLIJK

Veel belangstelling voor de demonstratietraining en de nieuwe opzet van de KNVB.

Op 12 april j.l. werd op het veld 1 een demonstratietraining gegeven door Marchel den Haan (onze nieuwe hoofd jeugdtrainer/coördinator) en op uitnodiging van Marchel, Pjotr van den Marel (beiden jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam). Het uitgangspunt van deze training was de nieuwe opzet van de KNVB, om van af volgend seizoen de jeugd onder 8 en onder 9 jaar op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6 te laten spelen. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld. Dat dit toch menig jeugdtrainer van FC Rijnvogels bezig houdt, blijkt wel uit de hoge opkomst, ook van trainers die niets te maken hebben met deze leeftijdsgroep.

Na de training werd er in de kantine een evaluatie gedaan over de training en gaf Pjotr uitleg over de nieuwe opzet van de KNVB en wat zijn ervaringen hierover zijn, gezien hij er het afgelopen seizoen al mee bezig geweest is. Beginnend met een interactieve vraagstelling via de mobiele telefoon, met de vragen of je hier positief, terughoudend of negatief tegenover staat, en hoe de spelers dit zelf ervaren. Op de eerste vraag was verrassend genoeg niemand die meedeed negatief en was men positief en terughoudend redelijk gelijk. De spelers zelf vonden het erg leuk.

Uiteraard kwam de vraag of deze veranderingen voortkomen uit de resultaten die het Nederlands elftal en het Nederlands clubvoetbal de laatste tijd haalt. Het antwoord hierop is dat uit onderzoek blijkt dat dit de beste vormen voor optimaal voetbalplezier en ontwikkeling voor spelers van vijf tot en met elf jaar zijn. Kleinere veldjes en spelen in kleinere teams leiden tot meer balcontacten, samenspelen, meer dribbelen, schieten, passen en scoren. Het veld en spel sluiten beter aan op de belevingswereld van een kind. In landen als België, Duitsland, Spanje, Denemarken en Engeland wordt al veel langer met kleinere teams op kleinere velden gevoetbald.

Ook de ervaring met het spelen zonder scheidsrechter en het niet bijhouden van de stand werd aandachtig aangehoord en had iedereen zijn eigen mening over. Al met al was het een leerzame avond en zal de club volgend seizoen zelf hun invulling hier aan moet geven.

Bij deze willen wij Marchel en Pjotr bedanken voor de invulling van deze avond en uiteraard ook alle overige aanwezigen.

foto’s by Willem v. Duijvenvoorde
tekst by Jan Kraijenoord (trainer JO13-4)

18/04/2017

Copyright 2016 · Alle rechten voorbehouden · handMade in Noordwijk by Outhands Internet & Media