HOOFDSPONSOR
Hoofdsponsor van FCRIJNVOGELS CORNELIS VROLIJK

Het nieuwe pupillenvoetbal

De KNVB heeft eind januari besloten om vanaf komend seizoen te starten met nieuwe wedstrijdvormen bij de jeugd. Kleinere velden en kleinere teams moeten er voor zorgen dat spelertjes vaker aan de bal komen en meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren.

Voor het komend seizoen hebben de onder 8 en 9 teams te maken met de volgende aanpassingen. Als de bal uit is, niet meer ingooien, maar zelf direct verder dribbelen. Een keeper mag niet meer uittrappen. Niet meer op een half veld, maar op een kwart veld spelen en met minder ploeggenootjes, want de teams worden kleiner. “Kinderen meer voetbalplezier geven en nog meer bij het spel betrekken. Dat is waar we het voor doen“, vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Wel gaat het gefaseerd ingevoerd worden. Komend seizoen beginnen de jeugd onder 8 en onder 9 (voorheen F-pupillen) met de nieuwe spelvormen. Een seizoen later gaan de onder 10, 11 en 12 teams over. De jeugd ouder dan twaalf jaar speelt gewoon elf tegen elf op een groot veld. De achterliggende gedachte van de voetbalbond is dat de KNVB betere voetballers wil voortbrengen. Zoveel is duidelijk. Vorig jaar werd het rapport ‘Winnaars van morgen’ gepubliceerd. Dit rapport werd opgesteld om de ontwikkeling van Nederlandse talenten te vernieuwen en te verbeteren. Aanleiding was het gegeven dat het Nederlandse voetbal de aansluiting met de internationale top aan het verliezen is, volgens betrokkenen van de KNVB en het betaalde voetbal. Een van de opmerkingen in het rapport was dat voor de jeugd tot en met onder 12 (eerstejaars D-pupillen) de wedstrijdvormen niet meer voldeden. Hiermee is de KNVB direct aan de slag gegaan. In september onthulde de bond de plannen voor de nieuwe opzet bij het jeugdvoetbal.

Afgelopen najaar werden diverse voorlichtingsdagen en praktijkbijeenkomsten georganiseerd bij amateurclubs, om zoveel mogelijk betrokkenen uit het amateurvoetbal met de nieuwe spelvormen kennis te laten maken. Ook onze vereniging is naar de voorlichtingsavonden geweest en heeft met de diverse nieuwe spelvormen geëxperimenteerd. Kleinere teams en kleinere velden houdt wel in dat er meer begeleiders, vrijwilligers en doeltjes nodig zijn. Het doorvoeren van de nieuwe spelvormen binnen onze vereniging zal nog wel de nodige voeten in de aarde brengen. Om de overgang soepel te laten verlopen geeft de KNVB aan geluisterd te hebben naar de wens van clubs om het nieuwe voetbal gefaseerd in te voeren en in de winterstop van het seizoen 2017/2018 te evalueren. Dan wordt bekeken welke verbeterpunten een seizoen later doorgevoerd kunnen worden. In de nieuwe opzet groeien jonge voetballers geleidelijk toe naar het spelen op een volledig veld. In de categorie tot 11 jaar gaan ze op een kwart veld spelen (nu een half veld) en onder de 7 jaar op nog kleinere veldjes.

Zie hieronder een flyer met daarin de praktische informatie aangaande de nieuwe spelvormen.

KNVB_flyer_Het_nieuwe_pupillenvoetbal

 

13/02/2017

Copyright 2016 · Alle rechten voorbehouden · handMade in Noordwijk by Outhands Internet & Media