Vrouwen 1 vergeet zichzelf te belonen

Voetbal is een spel waarbij een goede fase genoeg kan zijn voor een overwinning, maar dan moet je dat moment wel pakken. Zeker op het niveau waar ons Vrouwen 1 acteert kan dit een hele harde les zijn en dat werd afgelopen zaterdag op De Kooltuin weer een duidelijk. Een pijnlijke 1-4 nederlaag tegen hekkensluiter Odysseus ’91 stond er op het scorebord na negentig minuten. Maar wie helder analyseert en de eerste helft nog eens na speelt kan alleen maar beamen dat het ook prima andersom had kunnen zijn.

Nadat de teams een minuut of tien aan het aftasten waren begon Rijnvogels op stoom te komen. Er werd een half uur lang op een uitstekend niveau gespeeld. Het resulteerde in maar liefst vier momenten dat de ploeg alleen voor de goalie van de tegenstander verscheen, maar even zoveel keer verdien de bal kinderlijk simpel recht in de handen van de keepster. Rijnvogels liet de paars-witte studenten fouten maken, maar moest ook alert zijn op de tegenaanval, maar Wendel van Riemsdijk pareerde het gevaar in de beginfase. De mogelijkheden bleven komen voor Rijnvogels, maar zichzelf belonen zat er helaas niet bij. Het ongeloof was dan ook groot toen de bezoekers tegen de verhouding in op voorsprong kwamen. Tot driemaal toe denkt Rijnvogels een half uur de tijd te hebben aan de bal op hoofdklasse niveau en na verovering was het vrij doorlopen voor de snelle rechtsbuiten van Ody. Met een kleine achterstand de rust in dus.

Teleurstelling in de kleedkamer, de kansenverhouding was acht tegen twee en de overwinning had al lang binnen moeten zijn. De tweede helft start Rijnvogels goed, maar kan de geboden ruimte die de studenten achterin weg geven niet benutten. Als na een uur tot overmaat van ramp na een klein uur spelen door middel van een eigen doelpunt (kan helaas gebeuren) en een aanval over de rechterflank uit het niets tot twee goals voor Odysseus ’91 is de wedstrijd al veel te vroeg gespeeld en staan de tranen nader dan het lachen bij ons vlaggenschip. Bente Boogaard brengt in de 82e minuut de spanning ietwat terug in de wedstrijd met haar eerste goal van het seizoen. Dat in de blessuretijd ook nog de vierde goal voor Odysseus kan er ook nog wel bij. Een ietwat geflatteerde zege voor de Utrechtse studenten, maar op basis van de tweede helft zeer terecht.

Ik denk dat Vrouwen 1 als team zichzelf wel voor het hoofd kan slaan, dat het dit staartduel niet in hun voordeel hebben kunnen beslissen. Met zoveel kansen achter elkaar moet er afstand genomen worden en als de tegengoals dan ook nog een beetje ongelukkig vallen is er weinig om een glimlach op het gezicht van te krijgen op deze druilerige zaterdagmiddag. Ongeloof, verdriet en boosheid voeren dan de boventoon. Een nuchtere analyse een dag later leert wel dat vorige week in Zwolle tegen Be Quick ’28 en zaterdagmiddag in de eerste helft een uitstekend niveau werd gehaald door Rijnvogels. Als we goed zijn, dan halen we een dikke acht, maar het verval in de wedstrijd moet minder worden. Jezelf belonen, goals maken en jezelf onder geschikt maken (niemand is groter dan het elftal) aan het teambelang. Langzaam maar zeker zie ik dat verbeteren in het elftal en dan kan de derde zege voor de winterstop niet uitblijven.

Dit team verdient steun en support. Onze trouwe supporters en staf doen dat en zien dat het team vooruit gaat de afgelopen weken, maar dat de resultaten nog even achterwege blijven. Het zou een mentaal zwaar jaar worden, het eerste seizoen in de hoofdklasse en daar is niks van gelogen. Hoofd koel houden en op naar volgende week wanneer de reis richting Klarenbeek gaat. Een oude bekende waarbij de wedstrijden altijd spannend en gelijk opgaand zijn. Een goed resultaat behoort zeker tot de mogelijkheden.