Vrouwen 1 met een grote glimlach de winterstop in

Noem hoe je het wilt, maar alles viel gisteren op zijn plaats bij ons vlaggenschip in de wedstrijd tegen Heerenveense Boys. Een dikke vette 5-1 overwinning stond er na negentig minuten op het bord en dat was het teken dat Rijnvogels veel heeft geleerd van het afgelopen half jaar op de één na hoogste trede in het vrouwenvoetbal. Net als vorige week ging het effectief om met de kansen, was het agressief in de duels en zat er schwung in het elftal. Als het dan ook nog een klein beetje mee zit, Heerenveense Boys raakte tweemaal de paal voor rust, hebben we alle ingrediënten van een fantastische voetbalmiddag benoemd.

Het is een zwaar seizoen voor onze meiden en dus is het goed dat de winterstop zijn intrede gaat doen. Het elftal was op vier plekken gewijzigd ten opzichte van het voetbalgevecht in Klarenbeek van vorige week. Nikki Krayenoord en Anna Parlevliet moesten vanwege rugklachten op de bank plaatsnemen, maar daar tegenover stond de rentree van Yara Haasnoot na een enkelblessure die haar zes weken aan de kant hield. Bente Boogaard keerde terug van haar schorsing en had er veel zin in deze middag. Met Louise Sloos als nieuwe regisseur achterin verliep de opbouw soepeltjes en kwam Rijnvogels na een minuut of tien aan het voetballen toe. Daarvoor mocht het niet klagen, want na welgeteld veertien seconden had Heerenveense Boys het houtwerk al geraakt. Daar kwam Rijnvogels goed weg. Het werd een heerlijk open eerste helft. Dat moest ook wel, want beide ploegen hadden niets aan puntverlies en gingen dus vol op de aanval spelen. Zo had Loraine Kuijt na drie minuten de openingstreffer al op de schoen en na dertien minuten vergat spits Yara Haasnoot een slippertje Heerenveense keeper af te straffen. De toon was gezet en de toeschouwers hebben zich niet verveeld langs het hoofdveld van De Kooltuin. Tirza Kromhout, ditmaal achter spits, wist met enkele geniale steekballen haar aanvallers aan het werk te zetten en het was wachten op de openingstreffer. Nadat ze met een afstandsschot de keeper tot een uiterste krachtsinspanning naar de lange hoek had gedwongen wist ze na vijfentwintig minuten met een mooie voetbeweging Yara Haasnoot te lanceren. De van een blessure herstelde aanvalsleider gebruikte goed haar lichaam en vanuit de draai was de ban gebroken op De Kooltuin. De motor was gaan draaien. Bente Boogaard en Tirza Kromhout wisten constant de aanvallers aan het werk te zitten en dat betaalde zich drie minuten na de openingstreffer uit in een tweede goal. Claudia Owel wist na goed doorzetten af te werken en het verschil op twee te zetten. Een riante voorsprong maar toch moest ons vlaggenschip constant scherp blijven. Het mooi ingeslepen aanvalswerk van Heerenveense Boys met enkele prachtige crossballen gaf veel dreiging maar gelukkig bracht het houtwerk voor de tweede maal redding. Voor de rest had Rijnvogels de controle over de wedstrijd. Achterin verzorgde Joni Schenk, Jaclyn Leiwakabessy, Louise Sloos en Lisan Kranenburg keurig de opbouw en vlak voor de verdediging wist Anique van der Klaauw in haar nieuwe rol op het middenveld wederom een goede wedstrijd af te werken. De aanvalsdrift van Rijnvogels was nog niet gedaan. Bij het scheiden van de markt werd Loraine Kuijt nog maar eens weggestuurd en ook zo liet zien hard getraind te hebben op het afwerken. Een mooie solo en oog in oog met de keeper bleef ze ijzig koel. Met een 3-0 voorsprong de rust in. Wat een weelde.

Ook in de tweede helft konden de handjes alweer vroeg de lucht in. Tirza Kromhout mocht haar derde assist van de middag bijschrijven en Claudia Owel haar tweede goal van de middag noteren. Een hoofdrol voor beide spelers deze middag. Aan de andere kant kreeg Wendel van Riemsdijk niet veel te doen, maar als het moest dan liet ze zien dat het zestien meter gebied haar terrein is en dat zij daar heerst. Met de goede start en snelle goal in de tweede helft liet Rijnvogels zien dat het direct weer de dadendrang van Heerenveense Boys de kop in wilde drukken. De scheidsrechter blonk deze middag uit in het niet fluiten voor overtredingen, maar toch wist hij wat lucht voor de fluit te reserveren toen Bente Boogaard werd neergehaald in het zestien meter gebied. Een koud kunstje voor de van het werk naar de Kooltuin gesnelde Jannette van Belen. 5-0 en alle aanvallers hebben een goal achter hun naam staan. Heerlijke statistieken. Het balletje ging het laatste half uur lekker rond en dat was goed om te zien. Nikki Krayenoord en Anouschka Wolvers vielen prima in en konden op het middenveld het positiespel een impuls geven. Bente Boogaard had nummer zes nog op de schoen, maar er was te weinig ruimte in de lange hoek. Ook Lisan Kranenburg was met twee kopballen dichtbij haar eretreffer, maar tweemaal bracht een speler op de lijn redding voor de Friezen. Dat Heerenveense Boys in de allerlaatste minuut van de wedstrijd nog wat terug deed was zuur, maar gezien de kansen die ze hebben gehad ook wel een terechte afspiegeling van de wedstrijd.

Door deze ruime overwinning stijgt Rijnvogels naar de veilige achtste plaats op de ranglijst. Met dertien punten uit elf wedstrijden was het een leerzaam eerste half jaar in de hoofdklasse. September en oktober liet zien dat onze meiden tegen de middenmoot van de hoofdklasse prima mee kunnen. November, met louter nederlagen, was een pittige maand met de top 3 achter elkaar en een ontluisterende nederlaag tegen Odysseus. In december liet Rijnvogels zien dat het niet thuis hoort in de onderste regionen van de hoofdklasse. Donderdag sluiten we het kalenderjaar gezellig af met de laatste training en dan een welverdiende winterstop. In het nieuwe jaar gaan we toewerken naar een plek in de middenmoot. Dat is een mooi doel en dat is een reële doelstelling voor deze ploeg.