Vrouwen 1: Superieur Vrouwen 1 langs RCL

Rijnvogels heeft dit weekend geen fout gemaakt in de derby tegen RCL. Op sportpark De Bloemerd werd in een eenzijdig duel een regelmatige 0-2 overwinning geboekt. De Katwijkers combineerden er rustig op los, wachtten geduldig op de steken die RCL liet vallen en sloeg toe uiteindelijk na rust toe tegen de zeer defensieve thuisploeg. Een volwassen overwinning, met als beloning dat de ploeg van Wim Bouckaert weer een plaatsje in geklommen op de ranglijst.

De rolverdeling was al snel duidelijk in Leiderdorp. Rijnvogels kreeg de bal cadeau en RCL trok een rood-witte muur op rond het eigen zestien meter gebied en met slechts één aanvaller die een eenzame strijd moest leveren tegen de sterke Rijnvogel defensie. Op het zware natuurgras speelde Rijnvogels toch goed positiespel. Het werd een rondootje deze middag waarin in de eerste helft de gecreëerde kansen niet overtuigend genoeg werden binnen geschoten. Wilan Gies Broesterhuizen werd al vrij snel weggestoken, maar kwam een teentje te kort en de doelvrouw van RCL was net iets eerder bij de bal. Een goal van Lavinia Poku uit een vrije trap vanaf rechts werd om onbegrijpelijke reden afgekeurd. Bizar maar waar, want daarvoor werd captain Ramona van der Harst diep in de zestien ten val gebracht maar een penalty werd onthouden en in plaats daarvan werd er een vrije trap anderhalve meter buiten het zestien meter gebied gegeven.

Het was voor Rijnvogels het sein om na de rust nog meer gas te geven en de openingstreffer te gaan maken. Er werd nog meer druk gezet, nog beter gecombineerd en met drie en soms slechts twee verdedigers, waar Romy Scherpenzeel en Anouschka Wolvers de balans bewaakten, kon Rijnvogels naar hartenlust aanvallen. Jeanny Harders en Drita Celaj konden vaker doorbreken op de flanken en de kansen werden steeds groter. Toch was een bevlieging van Lavinia Poku nodig om Rijnvogels over het dooie punt te helpen. Een geweldige knal op het uur van een meter of dertig in de lange hoek van de linkspoot leverde gerechtigheid op. Wat een goal van deze klasbak. Rijnvogels speelde vanaf dien een gewonnen wedstrijd. Jannette van Belen, na vier weken weer terug in de ploeg, en Anique van der Klaauw  vielen na de openingstreffer direct in en gaven het team nog wat extra energie en schwung. Aanvaller Tirza Kromhout was in de rust al ingebracht en met haar werklust kwam er nog meer druk op de defensie van RCL. De brede selectie van Rijnvogels is dit seizoen al vaker een plus gebleken, waarin iedereen van waarde is en er gebracht kan worden wat de wedstrijd vraagt. Een luxe waar niet veel ploegen in de hoofdklasse over beschikken.

Op naar meer in het laatste half uur, waar uitblinkers Ramona van der Harst en Wilan Gies Broesterhuizen na goede individuele acties een goal hadden kunnen maken. Tien minuten na de openingstreffer was het weer raak. Lavinia Poku nam de voorbereiding op zich, Jannette van Belen knikte op doel en Ramona van der Harst zorgde voor het laatste zetje. Dik verdiend voor zowel het team als voor onze aanvoerder, die een zo goed als foutloze wedstrijd speelde en haar team wederom op sleeptouw nam met haar tomeloze inzet. Rijnvogels freewheelde naar het einde en kreeg kansen op nog meer doelpunten. RCL was in de tweede helft amper over de middenlijn geweest, maar bleef hard werken om de doelpunten te voorkomen in een zeer sportieve wedstrijd van beide kanten. Dat vergt mentaal een hoop voor een ploeg en dat verdiend een groot compliment. Keeper Danielle Hornes had een snipperdagje vandaag en op deze frisse novembermiddag was warm blijven haar grootste opdracht. Helaas wist Rijnvogels niet verder aan het doelsaldo te werken, maar kan het toch zeer tevreden zijn over deze sterke wedstrijd.

Een blik op de andere velden laat zien dat de topper tussen Barendrecht en Heerenveense Boys nooit een topper is geweest gezien de grote uitslag. Rijnvogels is gestegen naar een tweede plaats met vijftien punten uit zes speelrondes, een puntje achter koploper Excelsior/Barendrecht maar met een beter doelsaldo. Voor dit weekend kan Rijnvogels weer trots zijn op de drie punten die behaald zijn deze wedstrijd. Het combineerde prima, wachtte haar kansen af en sloeg toe toen het echt moest, waar het in de eerste helft nog wat steken liet vallen in de afronding en de afgekeurde goal en niet gegeven penalty ook niet echt meehielpen. Een pluim voor de discipline om geduldig te blijven voetballen op het vrije lastige hoofdveld van sportpark De Bloemerd. Volgende week komt achtervolger ACV uit Assen op bezoek, wat op slechts drie punten achterstand op de vijfde plaats staat. Saillant detail: van de twaalf vergaarde punten werden er negen op vreemde bodem geboekt. Rijnvogels is gewaarschuwd, wil definitief een gat slaan met de achtervolgers en wacht op een misstap van de koploper. Het liefst al om de eerste periodetitel, maar de ploeg weet wat het echte grote doel is. Rijnvogels is gretig en acteert daar naar, op naar de volgende wedstrijd.