JO19-1 met collectieve off-day

FC Rijnvogels JO19-1 : ASC JO19-1 1:5 (0:1)

De eerste nederlaag van dit seizoen is een feit. En wat voor één. Tegen een slim spelend ASC geeft de ploeg van Fred en Ingmar geen moment van de wedstrijd thuis. Geheel verdiend gaan de drie punten mee naar Oegstgeest.

Zou het aan de blauwe shirtjes hebben gelegen? Voor het eerst dit seizoen spelen de vogels niet in het vertrouwde rood en gelijk gaat het faliekant mis. Helaas, dit zou ijdele hoop zijn want het zou betekenen dat wij volgende week in ons ‘echte’ shirt gewoon weer gaan winnen. Nee, na de overtuigende bekerronde met o.a. een overwinning op de tegenstander van vandaag krijgen wij vandaag de rekening voor een reeks van drie mindere wedstrijden gepresenteerd. Waar onze tegenstanders (bijv. Voorschoten en ASC) een stijgende vormcurve laten zien gaat het bij ons per week een stuk minder dan voorheen. Waar ligt het dan aan? Er zijn geen blessures of schorsingen. Gisteren waren alle 15 spelers inzetbaar. Ik gooi het voorlopig op een mindere instelling en wedstrijdvoorbereiding. Het begint met de trainingsopkomst en het te laat verschijnen op het tijdstip van verzamelen. En zet zich voort met geintjes over en weer onmiddellijk voor de aftrap op het veld (zelfs voor het begin van de tweede helft als wij al achter staan). Waar ik nog maar een paar weken terug bij de belangrijke uitwedstrijd bij SJZ strakke en geconcentreerde koppies uit de kleedkamer zag komen is het nu alom pret. Met één keer roepen “kom op Rijnvogels” ben je er niet. De wedstrijdvoorbereiding begint een avond van te voren en eindigt op het moment dat de scheids voor de aftrap fluit. Ik raad iedereen (behalve Julian die wel een voldoende verdient vandaag) aan deze week eens goed en zelfkritisch in de spiegel te kijken. As je met z’n allen iets wilt bereiken dit seizoen is nu het moment om het roer om te gooien. En begin daarmee vooral bij jezelf!!!

Vandaag heeft Fred de ploeg op meerdere posities gewijzigd. Deels uit tactische, deels uit disciplinaire redenen. En dat komt ons spel in de eerste helft niet ten goede. De eerste minuten hebben wij schijnbaar controle over de wedstrijd. Maar net als het Nederlands elftal in veel wedstrijden is ons balbezit zonder impuls naar voren. De opbouw is traag en als de bal een keer voor een aanvalspoging over de middenlijn wordt gespeeld zijn de aanvallers hem gelijk weer kwijt. In de 4e minuut een eerste waarschuwing als een ASC aanvaller bij de tweede paal wordt vrijgelaten en maar net naast schiet. Na een goede actie van Gert krijgen wij even later onze enige (!) kans in de eerste helft maar de inzet van Revano wordt vlak voor de lijn weggehaald. Hoe langer de eerste helft duurt hoe meer wij achter de feiten aanlopen. De Rijnvogels verliezen geschatte 70% van alle duels en houden constant te veel afstand van de tegenspelers. ASC ruikt zijn kans en komt na een klein half uur spelen terecht op voorsprong.

Een positieve reactie volgt ook dan niet. Wij blijven voortploeteren tot aan de rust. Fred en Ingmar nemen dan ook geen halve maatregelen. Alle vier wissels (Marvin, Feroz, Kevin vD en Sten) komen in het veld. Weer wordt de opstelling door elkaar geschud. De eerste aanvallen zien er nog veelbelovend uit maar al gauw lopen wij in het mes. Een ASC middenvelder kan moederziel alleen door het middenveld lopen en een spits bedienen die de counter fraai voor de 0:2 afrondt. Misschien was het anders gelopen als na een snelle aanval een lob van Sten in het doel en niet op de lat belandt of het schot van Max na een fout van de keeper wel over de lijn gaat. Helaas scoren wij niet en gaat het vervolgens van kwaad tot erger. Bij een paar counters komen wij nog goed weg maar als Julian een schot na de zijkant weg bokst is het uiteraard een ASC speler die sneller reageert dan zijn tegenspeler Revano en van dichtbij inschiet. Revano is het nu helemaal kwijt en geeft met een te korte terugspeelbal zelfs de 0:4 cadeau. Nadat Julian een penalty (onterecht gegeven want Kevin speelt eerst de bal) keert krijgen wij zelfs nog een knullige vijfde tegentreffer om de oren voordat Marvin in de slotminuut uit een penalty scoort. Van een eretreffer wil ik niet spreken want als je als toeschouwer hoopt dat de wedstrijd gauw afgelopen is en wij niet met dubbele cijfers verliezen kan van eerbehoud geen sprake zijn.

Het enige positieve aan deze ochtend is het feit dat ook deze nederlaag maar drie punten kost en dat jullie volgende week de kans krijgen om het (veel, veel!) beter te doen. Let op: wij spelen nog vroeger dan vanochtend, namelijk om 10.30 uur uit bij UVS JO19-2. Zet op tijd de wekker…