Heren 3 wacht nog op eerste winst in derby

FC Rijnvogels 3 : VV Katwijk 4 2:2 (1:1)

Ook het derde Kattukse derby dit seizoen levert voor de Rijnvogels geen overwinning op. In een fysieke maar zelden hoogstaande wedstrijd delen de buren uiteindelijk de punten. Het absolute hoogtepunt uit zicht van de thuisploeg is de fantastische vrije trap van spelmaker Rens die hiermee de gelijkmaker en tevens de eindstand scoort.

De kou van afgelopen week is verdwenen en daarmee is het prima voetbalweer vandaag op De Kooltuin. De belangrijke kraker tegen Katwijk 4 staat op het programma. Het team uit Rijnsoever staat eveneens in de kopgroep en zou de vogels met een overwinning inhalen op de ranglijst. De heenwedstrijd op De Krom werd in de slotfase onnodig verloren dus de mannen van coach Roy zinnen op revanche. Michiel, Mitchell, Dave en Mike zijn vandaag niet inzetbaar. Roy laat 4-4-2 spelen met Niels en Corné als spitsen. En de huisheren zijn gelijk bij de les. Nadat Nick na de eerste van zijn vele rushes eerst nog een kansje mist is het al in de 5e minuut raak. De snelle omschakeling na balverovering op het middenveld is de achterhoede van Katwijk te machtig. Colin speelt Niels op randje zestien aan. Niels loop goed vrij, zet zijn tegenstander vervolgens op het verkeerde been en rondt daarna koelbloedig af. 1:0, een heerlijk begin.

Helaas is het vervolg minder. Katwijk is nu wakker geschud en neemt het initiatief over. Ze staan vrij hoog en tonen veel duelkracht. De vogels worden terug gedrongen en komen vaak een tik te laat. Zo ook na een kwartier als de bal rechts achterin niet goed wordt weggewerkt en alsnog in de zestien komt. Hans kan de eerste poging nog spectaculair keren maar de rebound is een prooi voor een Katwijk aanvaller die van dichtbij de gelijkmaker intikt. Katwijk blijft vervolgens de bovenliggende partij maar de Rijnvogels knokken zich langzaam terug in de wedstrijd. De laatste vijftien minuten zijn weer voor de thuisploeg die in de 40e minuut de grootste kans op de 2:1 krijgt. Een vlammend afstandsschot van Sander kan door de wat onzekere Katwijk keeper slechts met de knie worden gekeerd en Niels krijgt de rebound voor zijn voeten. Hij wil de bal hoog in de touwen schieten maar mikt net iets te hoog en raakt de lat. Zo blijft het 1:1 bij rust.

Roy verandert na de pauze in eerste instantie niets aan de opstelling. De Rijnvogels spelen nu met de wind schuin in de rug en gaan verder waar ze voor de pauze mee zijn gestopt. Katwijk komt amper over de middenlijn en al helemaal niet meer bij de goal. Grote kansen levert het overwicht van de Rijnvogels echter niet op. Nota bene linksback Nick is met een kopbal nog het dichtst bij. Toch valt de volgende treffer na een uur spelen aan de overkant. Een toegegeven heerlijke lange pas vanuit het middenveld wordt door de midvoor perfect getimed. De verder geweldig spelende Marc kan er net niet bij en ook Hans is machteloos tegen de geplaatste kopbal. 1:2. Nu moeten de vogels in achtervolging. Geen makkelijke opgave tegen de stugge en fanatieke verdediging van de Katwijkers. Tot de zestien wordt er vaak vlot gecombineerd maar het ontbreekt aan de eindpas om een medespeler in schotpositie te krijgen. Een kwartier voor tijd geeft de goed leidende scheidsrechter een terechte vrije trap nadat Niels voor de zoveelste keer wordt vastgehouden. De verbaalacrobaten van Katwijk in en naast het veld die werkelijk 90 minuten lang over elke beslissing tegen zeuren en schelden (een beetje zielig voor zo’n grote club) laten weer van zich horen. Maar daar heeft onze specialist Rens maling aan. Op 20 meter en halflinks van de goal legt hij de bal klaar om hem even later met een fantastische krul richting de kruising te sturen. Wat Ronaldo zo’n beetje elke wedstrijd tevergeefs probeert lukt Rens wél want de bal vliegt er via de binnenkant van de paal in. Wat een ongelofelijk mooi doelpunt! De ontlading bij Rens en zijn teamgenoten is dan ook begrijpelijk.

In de laatste fase van de wedstrijd is het spanning puur. Beide ploegen gaan voor de winst en krijgen nog kansen. Het schot van Max vlak voor tijd mist helaas kracht en is bovendien recht op de keeper. Aan de andere kant mikt de rechtsbuiten van Katwijk in de slotminuut net boven de goal.

Zo blijft het bij een 2:2 eindstand. Een terechte uitslag in een wedstrijd die ondanks alle emotie en ondanks de hectiek die een aantal Katwijk spelers en begeleiders in het veld brengen geen harde of gemene overtredingen kent. Met deze uitslag kunnen beide ploegen leven ook heb je als Rijnvogels supporter het gevoel dat er meer had ingezeten. Volgende week de uitwedstrijd tegen SVC’08 uit Wassenaar. Deze ploeg is in vorm en wint de laatste twee wedstrijden tegen Valken en uit van Kagia. De Rijnvogels moeten dus weer vol aan de bak.