HOOFDSPONSOR
Hoofdsponsor van FCRIJNVOGELS CORNELIS VROLIJK

Heren 3 strandt met de finish in zicht

VV Leiden 2 : FC Rijnvogels 3 5:1 (2:0)

 

Derde strandt met de finish in zicht

 

Vandaag moest het gebeuren. De Rijnvogels hadden het in eigen hand om de beslissende klap aan medekoploper VV Leiden (en achtervolger Docos) uit te delen. Maar het werd een deceptie. Net als in de heenwedstrijd op de Kooltuin kreeg de talentenploeg uit Katwijk een les in slim- en sluwheid van de ervaren en geslepen tegenstander uit de sleutelstad. De cijfers liegen er niet om: als je twee keer ruim verliest van dezelfde concurrent maak je geen aanspraak op de titel. Toch kan de ploeg met opgeheven hoofd terugkijken op een geweldig seizoen dat met de laatste thuiswedstrijd volgende week tegen Meerburg en de mogelijke nacompetitie toch nog een (lekker?) toetje kan krijgen.

 

Het is voor de afwisseling een overvolle Rijjnvogels-kleedkamer op sportpark Morsh II. Roy heeft met de terugkeer van Sander Bakker weer een extra speler bij en tevens een vijftal spelers uit de JO19 opgeroepen. Jan staat net als vorige week in de basis, Kevin, Sten en Joep komen in de tweede helft allemaal tot speelminuten. Julian krijgt de taak om zijn collega en vaste keeper Hans warm te schieten. Van het principe ‘never change a winning team’ is Roy op één positie afgeweken: Sander J. staat in de basis en Kevin zit op de bank. Zoals gezegd, de belangen zijn groot. Niet alleen op het hoofdveld van VV Leiden. Op nog geen 100 meter afstand strijd tegelijkertijd concurrent Docos tegen Kagia om zijn laatste kans.

 

De ervaren scheids van dienst fluit stipt op tijd voor de eerste keer in dit bij voorbaat historische duel. Want, dit affiche zal nooit meer terugkeren. Zoals bekend gaat VV Leiden volgend jaar samen met FC Rijnland verder als Sporting Leiden. Enfin, daar hebben de 22 spelers vandaag geen boodschap aan. Beide teams moeten winnen en de Rijnvogels schijnen als eerste de juiste afslag naar succes te vinden. In de 3e minuut troeft Niels de laatste man van Leiden in een duel af en verschaft zich een vrije doortocht naar de keeper. Alles wat Rijnvogels is houdt de adem in maar door een reflex met zijn linkervoet houdt de Leiden keeper de bal tegen. Wat een kans in de openingsfase en achteraf een sleutelmoment van de wedstrijd. Een kans die achteraf aan die van Robben tegen Casillas in de WK finale van Johannesburg doet denken. Want ook nu loopt het na het missen ervan uiteindelijk niet goed af.

Eerst lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. De Rijnvogels staan goed en kompakt en zijn gevaarlijker dan de thuisploeg. De kansen zijn voor de Katwijkers: een geweldige vrije trap van Rens kan door de keeper uit de kruising worden getikt en Jan mikt bij een volgende vrije trap van dichtbij iets te hoog. Leiden moet het in de eerste 30 minuten alleen van de ‘slingerinworpen’ van hun specialist op dit vlak hebben. Het lijkt alsof ze er op getraind hebben want het streven van Leiden schijnt het forceren van ingooien te zijn. Dan komt de balgooier het hele veld oversteken om de bal met een woeste slinger in de zestien af te leveren. De eerste vijf of zes pogingen worden door onze achterhoede vakkundig onschadelijk gemaakt maar na een klein half uur is het toch raak en staan wij tot ieders verrassing ineens achter. Een treffer die letterlijk uit de lucht komt vallen. Enfin, er is nog voldoende tijd om deze misser recht te zetten en de Rijnvogels hebben dit seizoen diverse keren aangetoond over grote veerkracht te beschikken en van een achterstand terug te komen. Maar vandaag doet het de ploeg geen goed. Leiden veert op en wordt met een vrije trap en een paar snelle counters steeds gevaarlijker. Hans heeft twee sterke reddingen nodig om nog groter onheil te voorkomen. Hun organisatie achterin staat nu ook beter dan aan het begin van de wedstrijd en wij komen er tot de rust niet meer doorheen. Als iedereen al aan de tee denkt gebeurt het toch nog: na een corner wordt de bal maar half weggewerkt en de rebound is voor een Leiden speler die sneller schakelt dan de vogels. Zijn schot vindt op wonderbaarlijke wijze en langs een veelvoud aan benen de weg naar het net. Een verschrikkelijke domper op slag van rust.

 

Roy wisselt Kevin voor Marvin en gaat nu offensiever spelen. Als het Derde nog iets wil bereiken moet er gauw worden gescoord. Er wordt vroeger druk gezet maar wij staan er achterin ook opener. Het is Leiden dat hiervan gretig gebruik maakt. En weer is het een rebound (na een redding van Hans) die door een Leiden speler wordt benut. 3:0 en einde oefening zou je zeggen. Als Colin ook nog met een blessure eraf moet lijkt het van kwaad tot erger te gaan. Maar na een mooie assist van Kevin scoort Sander J. van dichtbij de 3:1 en lijkt er weer hoop te zijn. Helaas is die van het ‘ijdele’ soort want even later is de oude marge hersteld als Leiden voor de derde (!) keer een rebound verzilverd. Daar toont zich dan duidelijk het verschil vandaag. Leiden is voetballend niet sterker dan de vogels maar veel alerter, effectiever en slimmer, met name voor de goal. Dat was al in de eerste confrontatie het geval en is vandaag weer zo. Dat de sterke linksbuiten van Leiden na een solo langs de moegestreden Rijnvogels zelfs nog de 5:1 scoort is voor de statistieken. Jammer dat het sportieve duel vlak voor tijd ontsierd wordt door een overharde ingreep van de aanvoerder van Leiden die op het middenveld vol doorgaat op Sander J.  en hem daarmee zo te zien ernstig blesseert. Een volkomen onnodige actie die helaas door de verder goed fluitende scheids van grote afstand als ‘ongelukkig’ wordt beoordeelt waar een flinke sanctie op z’n plaats was.

 

Het zij zo. Vandaag komen de Rijnvogels te kort. Door de zege van Docos zakt het team zelfs naar de derde plaats op de ranglijst en in de 3e periode. Maar ook die kan recht geven op het spelen van de nacompetitie. Misschien dat de weg naar de tweede klasse alsnog via de achetrdeur kan worden gevonden. Het is erg lastig maar ook weer niet onmogelijk. Eerst eens kijken of de mannen zich deze week weer kunnen opladen voor de finale thuis tegen Meerburg en hoe het met de blessures van Sander J. en Colin gaat. Come on boys, het hoofd niet laten hangen en er nog eens vol voor gaan. Het is nog niet afgelopen.

 

Frank

20/05/2018


Alle wedstrijdverslagen van Heren 3

Copyright 2016 · Alle rechten voorbehouden · handMade in Noordwijk by Outhands Internet & Media