Fraaie prestatie van het eerste geeft hoop

RIJNVOGELS VERRASSEN IN VOLENDAM

Hoop nog niet op gegeven. Nacompetitie nog mogelijk

Als, ja als. Dat hoor je zo vaak. Als de Rijnvogels meerdere keren zo hadden gespeeld zoals in de tweede helft tegen Jong Volendam hadden zij zich allang veilig geweten. Nu haalden zij een krachttoer uit door de hooggeplaatste oranjehemden die ook nog kansrijk waren in de derde periode, in het eigen Kras stadion met 1-2 te verrassen. Het hoge Katwijkse gehalte op de zuidtribune was de twaalfde man.

‘Met goed en gedisciplineerd voetbal hebben wij de tegenstander het spelen belet en gaven voor de rust weinig weg’ had de gelukkige trainer Hein van Heek geconstateerd. Tijdens de rust hebben wij elkaar moed ingesproken. We kunnen een P/D plaats nog gaan redden en de jongens hebben met het hart gespeeld’. Van Heek houd de moed erin evenals de trouwe supporters die hun team door dik en dun blijven steunen.

De eerste kans was voor de witte vogels maar de ijverige Thijs van Kruistum kopte de voorzet van Romano van der Stoep naast. De Katwijkers hielden vervolgens de strijd aardig in balans maar keken na een kwartier toch tegen een achterstand aan. Een ongevaarlijk ogende vrije trap van Nick Runderkamp werd door doelman Peter Messemaker slecht behandeld en de rebound was voor Kay Tejan 1-0. Een domper. Even leken de koppies te gaan hangen maar de vogels pakten de draad weer op. Veel kansen wisten zij echter niet te creëren behoudens een schot van Jim Havenaar dat op de vuisten van sluitpost Jordi van Stappershoef uiteen spatte. Rust derhalve 1-0.

In het tweede bedrijf een ontketend Rijnvogels dat zich binnen een minuut drie kansen wist te scheppen maar driemaal was scheepsrecht in deze. De corner van Romano van der Stoep werd door verdediger Mart Spierdijk snoeihard tegen de touwen geknikt. Een kopbal van Thijs van Kruistum werd vervolgens van de lijn gehaald. Dit waren de bezoekers op z’n best en een tweede treffer hing in de vandaag milde voorjaarslucht. Aan de overzijde werd er in de Katwijkse afweerlinie geconcentreerd verdedigd en het team vocht nu voor elke meter. Het vertrouwen wat na de winterstop te vaak afwezig was, groeide met de minuut. Dat Jim Havenaar zijn voorzet door Romano van der Stoep tot de 1-2 zag gepromoveerd was dan ook bepaald geen toeval. Het was na een kwartier in de tweede helft bepaald nog geen zekerheidje want doelman Messemaker mocht het engeltje op de lat dankbaar zijn dat de pegel van Kay Tejan via het aluminium weer het veld in ketste. Eigenlijk was dat de beste kans voor de wijdbroeken behoudens enkele vrije trappen die nogal makkelijk werden gegeven. Nu toonde de Katwijkse goalie zich wel betrouwbaar.

Het vermakelijke en spannende duel naderde het einde en het Katwijkse publiek ging er steeds meer in geloven. De bevrijdende 1-3 bleef echter uit omdat enkele schoten richting de lege tribune achter Stappershoef vlogen. De ‘witten’ hielden stand en het eindsignaal van arbiter Cantineau klonk als muziek in de Rijnvogeloren.

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Bright Ampong (40: Wouter Soomer),, Sonny ten Hoope, Mart Spierdijk, Rob Zandbergen, Sander van der Horst (23: Mitchel Theuns), Romano van der Stoep, Pieter van den Breggen, Jim Havenaar, Thijs van Kruistum (81:Jaap van Duijn), Arno Dijkstra.